Хонконг, Лондон, Токио, Москва и Париж са петте града в света, в които офисите струват най-скъпо на компаниите, показва проучване на Knight Frank. Въпреки кризата, търсенето на офиси като цяло е останало силно през 2011 г.

Европа остава континентът с най-скъпи офиси, въпреки че Хонконг се класира начело на градовете със среден годишен наем от 1 248 евро за квадратен метър. Азиатския мегаполис продължава да диктува своите правила на тези, които желаят да развиват бизнес там.

Непосредствено след Хонконг се нареди лондонският „Уест-Енд“, в който средният годишен наем е 1 188 евро за кв. м, най-много в Европа.

Токио е трети с 988 евро за кв./м, а Москва -четвърта с наем от 926 евро на на кв. м. на година.

Пето място зае Париж със средна цена от 830 евро на кв. м на година.

С наем от 535 евро за кв. м Манхатън се оказа сред „изгодните“ офис-дестинации, както впрочем и цялата Северна Америка.

Африка от своя страна даде заявки за влизане в шампионата, след като петролният бум в Лагос, Нигерия, рязко повиши търсенето на офиси и цната им достигна 646 евро за кв. м на година.

Очакванията на Knight Frank са, че през 2012 г. в Азия предстои откриването на много луксозни офис площи, но въпреки това тя няма да надмине сериозното предимство, което има Европа.

Що се касае до Европа, компанията отчита контрастни тенденции. Мадрид, Брюксел и Франкфурт показаха разочароващи резултати, а Лондон, от своя страна, отчита значително свиване на активността в офис-сегмента. Той обаче остава най-изгодният град за инвестиции в бизнес имоти в света.