Типичният развод може да бъде свързан с такси за адвокати и безкрайни препирни, но един норвежки предприемач е намерил начин да се противопостави на стандартните практики, пише Business Insider.

Джим Халфенс е създал Divorce Hotel, в който двойките се регистрират нещастно женени в петък и напускат щастливо разведени в неделя, с помощта на присъстващите там адвокати и медиатори.

Въпреки името на компанията, тази услуга не се предлага само от един хотел, създаден специално за нея. Шест големи хотелски вериги си партнират с Divorce Hotel приемайки гостите в Холандия, а Халфенс скоро планира да си партнира с още хотели в САЩ.

В интервю за Business Insider, Халфенс казва, че идеята на този "хотел" е да внася позитивност в процеса на разделяне.

"Ако хората са позитивни и искат позитивен развод, могат да дойдат при нас, но не всеки е подходящ за хотела," казва той. "За хората, които са прекалено объркани, за да преминат през спокоен развод, Divorce Hotel предлага евтин традиционен развод."

В сравнение със средните разходи за развод в САЩ, например, които са в размер на 20 000 долара, услугата изглежда доста изгодна. Цената за отсядане в хотела започва от около 3 000 долара, но варира значително в зависимост от какви усложнения има в процедурата по развода и дали на карта за сложени значителни активи, деца и имоти.