Сахил Лавингя е на 19 години. На 15 години той вече е бил финансово независим, след като е създал 20 приложения и е направил над 100 000 долара.

По време на първия му семестър в USC, с него се свързват основателите на Pinterest. Той напуска училище, за да започне бизнес с тях.

Във вихъра на популярността на Pinterest, през август, той напуска, за да създаде своя собствена компания. Той е основател на Gumroad – сайтът дава възможност на потребителите да продават каквото и да е директно на техните последователи в социалната им мрежа, благодарение на кратък url линк.

Само за 4 дни Лавингя набра 1.1 млн. долара, а инвеститорите му са предложили още милиони, откакто Gumroad бе официално стартиран през февруари.

От Business Insider зададоха няколко въпроса на може би най-интересния тийнейджър в Силициевата долина:

- Защо не си на училище в момента? Разкажи ни нещо повече за теб.

Започнах като дизайнер. Когато в училище ни дадоха лиценз за Фотошоп, започнах да си играя с него.

Пуснах „уроци по фотошоп“ в Google изапочнах да правя доста странни неща. Започнах да правя дизайн за уебсайтове, защото с това се изкарваха пари. Когато станах на 14 г. си казах „Писна ми от това. Искам да направя свои собствени продукти.“

Имах хиляди идеи и всеки уикенд си работех по тях. Прибирах се от училище в петък и започвах. Пишех и-мейли на всеки технологичен блог, за който знаех, за да лансират приложенията си. Един от всеки пет щеше да пусне нещо за някое от тях и така успявах да ги продам.

- Какви идеи си реализирал?

Направих приложение за to-do листи. Аз направих това нещо, което ти дава възможност да създаваш Facebook стени за Twitter, преди Twitter да стане толкова популярен. Аз направих това, което ви позволява да изпращате автоматични директни съобщения в Twitter.

- Колко приложения си направил и продал?

Направил съм около 20 и съм продал всички.

- На кого си ги продал и за колко?

Имаше една платформа за продажби, която сега се нарича Flippa. Не можех да ги продам за много, може би за 1000 долара и нещо.

- Колко плати, за да ги направят. Разбираме, че ти си човекът с идеята, но не си ги кодирал ти?

Да, това е гадно, защото не обичам да плащам на други хора. Може би за това моите инвеститори ме обичат. Най-вероятно съм платил към 50 долара на приложение.

- Някой прави приложение за 50 долара? Къде си намерил тези хора?

Да, ами за два часа работа за момче, което още ходи на училище и живее някъде в чужбина. Намирам тези хора чрез форуми за Google приложения. Никога не бих отишъл при фирма. Намирам хора във форумите, създавам връзки с тях и работя с едни и същи хора.

Много се ядосвах, че плащам на хора да правят неща, които аз не мога. За това започнах да уча HTML, CSS, PHP. След това излезе iPhone и започнах да разуча системата iOS. Едно от приложенията, които аз направих стоеше на хоум пейджа на Apple.

- Тези неща не са лесни за учене. Как се научи сам?

PHP беше провал. Отне ми два месеца да уча как да направя мое приложение и го мразех. Отказах се.

Тогава обаче излезе iPhone и аз научих това доста бързо –за две седмици се научих да правя приложения. Разучих системата iOS, когато бях на 16 г.

На 15 г. бях финансово независим. Когато бях на 15 или 16 имах 100 000 долара в банката.

- Родителите ти предприемачи ли са?

Баща ми се занимава с финанси, но не е предприемач. Те определено не бяха доволни, когато напуснах колежа.

И двамата ми родители са индийци. Майка ми е израснала в бедност, баща ми е бил по-добре. Майка ми каза, че най-доброто нещо, което ми е дала е било американското гражданство.

Когато бях на 4 г. сме се преместили в Хонконг. Една година по-късно сме отишли в Сингапур. Няколко месеца по-късно сме се преместили в Лондон. След две години сме се преместили обратно в Сингапур, а когато бях на 17 г. се установихме в САЩ.

В САЩ аз отидох в Лос Анджелис, за да уча в USC. Прекарах 4 месеца там преди Pinterest да ме отмъкнат. Тогава се преместих в Пало Алто.

Беше страхотно. Присъединих се към Pinterest, когато имахме само 5 000 потребители. Имахме лоялни потребители. Какво бихте предпочели - да имате 10 000 души, които обичат сайта ви или 10 милиона, които не го използват.

- Каква беше твоята роля в Pinterest?

Бях главен дизайнер и втори инженер. Аз направих приложението за iPhone. И двамата основатели Пол и Бен не разбират много от технологии. Джош, главният инженер, правеше всички кодове. Направих всички бутони за споделяне на сайта, страниците about, нещата за мобилни телефони. Като типичен ранен служител, трябваше да направя всичко.

-Кога ти дойде идеята за Gumroad?

Дори когато бях в Pinterest не бях 100% сигурен какво точно искам да правя. Знаех, че искам моя компания. Gumroad бе единствената идея, която виждах да се задържи и след 10 години.

При приложението разбираш, че е ценно, когато някой иска да плати за него. Може да имаш безплатно приложения, свалено 1 милион пъти, но това не е индикация, че то е ценно. Ценно е тогава, когато някой иска да плати за него.

- Колко голяма или малка е Gumroad в момента?

Доста малка. Преди две седмици само аз работех за нея. Една от причините да искам да се науча на всичко е, за да намаля разходите си.

Сега сме трима души – току-що наех двама.

- Как Gumroad прави пари?

Когато нашите потребители правят пари и ние правим пари. Вземаме 5% от покупката и не таксуваме абонамент. Много сайтове таксуват месечно абонатите си с фиксирана сума, независимо дали те правят продажби за 1 или за 1 милион долара.

Повечето бизнеси са свързани с продукта, но ние казваме - ако вие правите пари и ние ще правим. Ако вие правите много пари, ние ще се подобряваме. Така всеки ще е доволен.

Другите не са на този принцип – Facebook, Twitter, Pinterest. Например Facebook може да отдели много ресурс, за са направи продукта си много добър, но когато стане въпрос за правене на пари, те разчитат на рекламодателите си и са готови да прецакат потребителите. Това не е за мен.

- Кои са твоите инвеститори?

Accel Partners, Макс Левчин, Крис Сакка, SV Angel, Джош Копълман, Сет Голдстайн и др.

- Трудно ли беше да привлечеш интереса на инвеститорите?

За една седмица работа привлякох 1.1 млн. долара. Познавах някои от тях предварително. Бях набрал инерция с Pinterest и уцелих правилния момент.