Интернет отдавна е един от основните „доставчици“ на нови лица в класацията на милиардерите на Forbes. При това на предприемачите от мрежата се обръща много по-голямо внимание, отколкото на който и да е банкер и петролен магнат.

Защото те са млади, умни и ексцентрични. Харесват ги хора с десни убеждения, защото са „self made” и не приемат вмешателство на държавата в бизнеса си. Харесват ги и хора с леви убеждения, защото традиционно гласуват за демократите и харчат милиони за благотворителност. Хавесват ги дори и собствените им сътрудници, за които осигуряват просторни офиси и наемат масажисти.

Интернет-милиардерите богатеят с часове. Поне тези, за които говорим в момента...

Лидерите

В топ 20 на световните милиардери все още няма „чисти“ представители на интернет. И Бил Гейтс (Microsoft), и Лари Елисън (Oracle), които влизат в 20-ицата са направили богатството си от програмно обезпечение + инвестиции.

Сред милиардерите, забогателите изцяло от интернет, все още начело са Лари Пейдж и Сергей Берин с по 18.7 млрд. долара. Всеки от тях обаче е загубил по 3 млрд. долара през миналата година, за което може да вини само себе си: акциите на Google спряха да растат от две години, след като компанията обяви, че напуска Китай.

С 18.4 млрд. долара втори е Джеф Безос (Amazon), чиято компания през миналата година поскъпна с 10%, а през есента представи новото поколение електронни книги Kindle и таблети Kindle Fire, достигнали продажби за 48 млрд. долара.

Бронзът отива при Марк Закърбърг (Facebook) със 17.5 млрд. долара, но ако IPO-то на социалната мрежа се окаже толкова успешно, колкото се очаква, той ще изпревари догодина всички със състояние от 30 млрд. долара.

Новаците

Най-малко двама интернет-предприемачи са успели да влязат в класацията на Forbes през тази година. Става дума за Аркадий Волож, създател на руската търсачка Яндекс и основателят на Groupon Андрю Мейсън, които пристъпиха прага на първия си милиард през 2012 г.

С по 1.8 млрд. долара стабилно в класацията се настаниха Марк Пинкус (Zynga) и Рид Хофман (LinkedIn). Интересното е, че двамата стари приятели, които заедно решиха да инвестират във Facebook, почти едновременно въведоха компаниите си на борсата и състоянието им в крайна сметка се оказа почти еднакво.

Изпадащите

Основателите на Yahoo, които писаха историята на успеха през 90-те години, станаха основните неудачници за изтеклото десетилетие на 21 в. и рискуват скоро напълно да отпаднат от списъка на милиардерите. Дейвид Фило разполага с 1.3 млрд. долара, а Джери Янг- с 1.2 млрд. , компанията им не спира да поевтинява, а основният й актив е купения някога по случайност дял в Alibaba.

Жертвите на интернета

Много години интернет бе фабрика за милиардери, но 2012 г. бе първата година, през която от класацията на Forbes двама изпаднаха. Създателите на Research in Motion Марк Лазаридис и Джим Болсили се отказаха от управлението на компанията, но все още не е ясно дали това ще спаси BlackBerry. Брандът, който дълги години бе синоним на умен телефон, не издържа конкуренцията на iPhone и Android и бързо губи дял.

Лазаридис и Болсили изживяха тежко неуспеха, спориха с анализатори и журналисти, но накрая признаха провала си.

В последната класация на Forbes и двамата вече не намериха място.