Главният оперативен директор на Facebook и дясна ръка на Марк Закърбърг Шерил Сандберг скоро ще се присъедини към един от най-редките видове в света – жени, милиардерки, натрупали сами състоянието си.

Когато Facebook стане публична компания, тя ще има 1.6 млрд. долара, по изчисления на експерти.

Шерил даде пред журналисти някои съвети за жените в бизнеса. Сандберг е учила в Харвард и е работила в Световната банка и Google, преди да се присъедини към Facebookпреди 4 г.

Сандберг казва, че жените са доста назад в съревнованието – от 180 държавни лидери по света, само 9 са жени, само 15% от най-висшите служители в САЩ са жени и този процент не се увеличава, а намалява.

“Проблемът е в това, че жените сами се отказват, казва Шерил. Те трябва да балансират между работата и децата.“ Самата Сандберг има две деца и казва, че й се случва детето й да плаче и да не иска да я пусне да излезе.

Тя споделя, че има 3 правила за успех:

Преговаряйте.

Жените често подценяват своите възможности, докато мъжете ги надценяват. Ние не се борим за себе си на работното място. Само 7% от жените водят преговори за първата си заплата.

„Ако попитате един мъж, защо се е справил добре с дадена задача, ще ви каже „Защото съм много добър“. Ако попитате някоя жена, тя ще каже, че е работила много здраво, че е имала късмет или ще благодари на някой, който й е помогнал. За да се издигнете, трябва да признавате своите успехи.

Направете вашия партньори истински партньор

Ако една майка, която работи, има дете, тя ще върши три пъти повече работа от мъжа си, защото ще се занимава й с домакинска работа и с гледането на детето. Сандберг казва, че трябва да се включат и мъжете в тези задължения.

Не напускайте преди да сте напуснали

В момента, в който една жена започне да мисли за бебе, тя започва да мисли за това как да адаптира това към работата си. И ето уловката: от този момент нататък тя не мисли повече за повишение и не взема големи проекти. Не трябва да махате крака си от газта никога, казва Сандберг.

И накрая един любопитен факт:

И накрая един любопитен факт. Преди да стане бизнес дама, Шерил е била инструкторка по аеробика. След като става „голяма риба“, тя дава доста пари, за да изчезнат от интернет пространството нейните снимки по трико, но малко са нещата, които можете да скриете от глобалната мрежа. Не че да си инструктор по аеробика е лошо, но Шерил решава, че те не пасват на имиджа й днес.

Ето и една от снимките, които Шерил Сандберг не иска да видите: