Рекордният трус за страната за последните 70 години отупа от прахта панелките и ги върна в играта. Нежеланите доскоро блокове от соца оцеляха в Перник при 5.8 по Рихтер без пукнатина дори на шпакловките.

Пораженията по тях се оказаха много по-малко, отколкото при монолитните сгради с антиземетръсни пръстени в основата.

През последните години никой не искаше апартаменти от панелни плоскости, защото срокът на годност им свършва и е под въпрос колко време ще могат да се ползват. Дори банките отказваха ипотека върху тях като гаранция за заеми.

Сега обаче панелките отново станаха желани. По-евтини са от старите тухлени постройки и двустаен в центъра на града може да се вземе за 30 бона. А и вече са пробвани при бедствие. Търсят се жилища на втория и третия етаж, съобщава в. Стандарт.

Първите все още се избягват заради бума на домовите кражби, а над петия вече трудно ще се продават заради затруднената евакуация по тесните стълбища, обясняват от агенциите за недвижими имоти в града.

Обяви за продажба на имоти в цялата страна заляха сайтовете за недвижимости веднага след земетресението в Перник. Само през последната седмица са обявени за продан нови над 10 000 парцели или апартаменти.

Собствениците на къщи и апартаменти, за които те не са първи дом, бързат да се отърват, защото са паникьосани, че могат да бъдат съборени при евентуално по-силно земетресение, коментираха брокери на недвижими имоти.

Според тях обаче хората не са готови да продават на всяка цена и не са склонни да разменят жилищата срещу сума, по-ниска от пазарната.

Въпреки това обаче в момента цените са доста изгодни и в различните райони на страната са с 10 до 50% в сравнение с година по-рано, твърдят брокерите.