Да си купя ли панелен апартамент или не? Разглеждайки придобиването на такъв имот от инвестиционна гледна точка, почти всеки специалист в областта на недвижимите имоти ще ви каже, че това не е добро вложение. Необходимо е да направите най-малкото освежителен ремонт на имота. Санирането на такъв тип жилище е почти задължително, но малцина знаят, че ефектът от подобна дейност само на един апартамент е за няколко години.

Разглеждайки придобиването на панелка от ценова гледна точка, може да кажем, че подобно вложение в момента е изгодно. За последните три години в София този тип жилища поевтиняха с почти 40%, сочат данните на сайта imot.bg.

Спадът в цените на панелните гарсониери в Младост 3 и Младост 4 (райони на столицата, в които търсенето по време на бума на пазара беше най-силно) е с 42%. Подобен имот в Младост 3 през август 2008 г. се е оферирал на цена от 1 170 EUR/кв.м, докато днес тя вече е 687 EUR/кв.м.

Дружба 2, Красна поляна, Люлин 3 и Люлин 7 са столичните квартали, в които гарсониерите са загубили 40% от стойността си. Най-евтините панелни маломерни апартаменти са с цена около 580 EUR/кв.м в Люлин 2,3 и 4 и Обеля.

Между 37% и 40% е поевтиняването на двустайните панелки в столицата. Единствено в Младост 1 и Люлин 10 спадът е съответно с 35% и 34%. Преди три години в Младост, Хаджи Димитър и Света Троица цената на квадратен метър е била над 1 000 EUR. Днес средната стойност е около 700 EUR. Към днешна дата най-евтините двустайни панелки са с цена между 500 EUR/кв.м и 550 EUR/кв.м и се намират в Обеля, Свобода и Надежда, посочват от imot.bg.

Между 34% и 41% е поевтиняването при тристайните апартаменти. Най-скъпите панелки с три стаи са на стойност между 600 EUR/кв.м и 650 EUR/кв.м. Намират се в Дружба, Младост, Хаджи Димитър и Света Троица. От 837 EUR/кв.м на 496 EUR/кв.м е поевтиняването в Люлин 5.