Обществени дебати за проблемите с общите части на жилищните блокове ще организира депутатът от партия "Атака" Николай Пехливанов. Целта е да бъде подобрен Законът за етажната собственост, който в момента е неработещ.

Въпреки че 80 процента от богатството на българина е в неговия имот, поддръжката на жилищните сгради е оставена на произвола, коментира депутатът.

В България липсва концепция за поддръжка на сградния фонд, а с 20% пада цената на даден апартамент, ако състоянието на блока е лошо, сочи статистиката.

В страната ни има над 12 хиляди панелки, които са в края на своя срок на годност, над 35 години.

По думите на депутата Николай Пехливанов над 3 млн. българи в режим на етажна собственост имат възможност да участват в намирането на решение. Тъжната констатация е, че общите части на блоковете ни остават ничий, а едва 25% от сградите у нас са успели да проведат общи събрания.

"За тази година са предвидени над 70 милиона по оперативна програма "Регионално развитие" за обновяване на сградния фонд. Ние нямаме бенифециенти, нямаме кой да ги усвои, тъй като нямаме сдружение", заяви депутатът.

На 5 април в централата на партия "Атака", на ул. Врабча 1 Николай Пехливанов очаква граждани с предложения за ефективен Закон за сградната собственост.

Източник: БНР