Всяка четвърта имотна сделка в София за периода 1 януари - 30 юни е сключена в Люлин или Младост, сочат данни на Адрес недвижими имоти.

Основна причина за това са наличието на метро, както и ниските цени, довериха имотни наблюдатели пред Profit.bg

Люлин заема дял от 14.07% от всички сключени сделки в София. Почти всеки 10-ти продаден апартамент за последните шест месеца пък е в Младост.

Следват Надежда, Център и Витоша. Привлекателни за новодомците са още Манастирски ливади, Овча Купел, Гоце Делчев, Дружба и Студентски град.

Лидерската позиция на Люлин се обяснява с това, че средната цена на имотите там е 559.52 евро/кв. м. Или иначе казано апартамент от около 70 кв. м ще излезе към 40 хил. евро.

Със средна цена от 566 евро/кв. м втората позиция се заема от Надежда, следвана от Дружба, Хаджи Димитър и Слатина. Средно апартамент в Младост може да се закупи при цена от 750 евро кв. м, докато най-високи остават цените в Център и Лозенец.

В случай, че предпочетем да останем под наем- най-евтини са жилищата в Надежда (2.71 евро/кв. м), следвани от Дружба, Люлин и Лагера.

Под 3.50 евро/кв. м средна цена може да се наеме и апартамент в Младост. Най-скъпите наеми в София са в кварталите Витоша, Лозенец и Манастирски ливади.