Главният изпълнителен директор на American International Group Inc. (AIG) Робърт Бенмоше заяви, че дълговата криза в Европа показва, че правителствата по цял свят трябва да приемат, че хората ще трябва да работят повече години с увеличаването на продължителността на живота, пише Bloomberg.

“Възрастта за пенсиониране ще трябва да се измести до 70-80 г.”, заяви Бенмоше, който миналата седмица навърши 68 г., в интервю от вилата си в Дубровник, Хърватия. “Това ще направи пенсиите и медицинските услуги по-достъпни. Те, хората, ще продължат да работят по-дълго и ще свалят този товар от младите.”

Излизането на Гърция от еврозоната може да се окаже катастрофа за страната и Европа трябва да работи, за да предотврати това, казва Бенмоше, чиято компания беше най-големият застраховател в света, преди да се наложи да бъде спасявана от щатското правителство.

“Хората в Гърция трябва да разберат, че няма лесен изход и правителството трябва да ги накара да работят по-дълго”, казва Бенмоше. “Ако това не се случи и ако те се върнат към старата си валута, смятам, че в страната ще има огромна инфлация и това ще е пагубно за хората с фиксирани доходи”.

Гърция, в която средната продължителност на живота е 81.3 години, има една от най-ниските пенсионни възрасти в Европа – 59.6 години според данни на Bloomberg.

Френският президент Франсоа Оланд пък обеща да намали пенсионната възраст във Франция от 62 на 60 г. и да вдигне корпоративните и банковите данъци.