Европейската комисия публикува Бяла книга за адекватни, сигурни и устойчиви пенсии, която се основава на резултатите от обширна консултация, чието начало бе поставено през юли 2010 г.

Освен че засяга различни области на политиката и съответства на изготвения от Европейската комисия годишен обзор на растежа за 2012 г., тя предвижда и засилване на хармонизацията в областта на пенсионните системи на държавите-членки и ревизия на Директива 2003/41/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 3 юни 2003 година относно дейностите и надзора на институциите за професионално пенсионно осигуряване.

Целта на Бялата книга е да се фокусира вниманието върху шест аспекта, сред които: създаване на допълнителни частни пенсионни схеми, като се насърчават социалните партньори да създадат такива схеми, а държавите-членки – да оптимизират данъчните и други видове стимули; подобряване на сигурността на допълнителните частни пенсионни схеми, в т.ч. чрез преразглеждане на директивата относно институциите за професионално пенсионно осигуряване (2003/41/ЕО) и др.

За какво става въпрос?

Как да подсигурим адекватността на пенсионните системи в условията на застаряващо общество и без прекомерен натиск върху публичните финанси, пита Европейската комисия.

Днес на всеки човек в пенсионна възраст се падат средно 4 души в работоспособна възраст – съотношение 4 към 1. След 50 години съотношението ще бъде само 2 към 1 – драстична промяна и важно предизвикателство за пенсионните системи предвид по-големия брой хора в пенсионна възраст и по-малкото работещи, които да ги подпомагат. С правилни действия обаче може да се гарантират подходящи пенсии в бъдеще.

Какво се предлага?

В бялата книга на ЕС за пенсиите се предлагат мерки, които да помогнат на страните от Съюза да гарантират подходящи пенсии по икономически приемлив и устойчив начин, като насърчават хората да остават по-дълго на работа и да спестяват повече за своята пенсия, както и като повишават сигурността и рентабилността на подобни спестявания.

Кой ще има полза от това и как?

Потенциално полза би трябвало да имат всички граждани на ЕС. В бялата книга са представени редица политически инициативи, чрез които ЕС може да подкрепя политиците на национално равнище в стремежа им да гарантират подходящи пенсии за бъдещето, според Еврокомисията.

Защо трябва да бъдат предприети действия на равнище ЕС?

Пенсиите се превръщат все повече в обща тревога в ЕС – поради централната роля, която те играят за социалния и икономически просперитет на Европа, и поради факта, че пенсионните политики в една страна могат да окажат въздействие върху други страни. Целият ЕС също така има интерес да подпомогне всяка от страните членки да преструктурира успешно своята пенсионна система и практиките си за пенсиониране.

Според ЕК са необходими са координирани действия на равнище ЕС, за да се гарантира, че хората няма да изгубят своите пенсионни права, когато се местят в друга страна от Съюза, и че потребителите се възползват максимално от предимствата на вътрешния пазар, получавайки достъп до широка гама конкурентни пенсионни продукти, както и за да се запази стабилността на публичните финанси и икономиката на ЕС.

Освен всичко останало, обществената консултация за пенсиите е показала, че се очакват действия от страна на ЕС в тази насока

Какво точно ще се промени?

Чрез политиките на ЕС ще се предложи по-широкообхватна и по-добре координирана подкрепа за реформите в националните пенсионноосигурителни системи, които да насърчат и позволят на гражданите да натрупват подходящи, устойчиви и сигурни пенсионни права, като работят по-дълго и спестяват повече и по по-рентабилен начин в допълнителни пенсионни схеми, твърдят от ЕК.

Кога се очаква предложението да влезе в сила?

Предложенията ще се обсъждат през периода 2012–2013 г., а самото законодателството ще влезе в сила няколко години по-късно.