Генералният директор на световната банкова институция - Института по международни финанси (ИМФ), който представляваше частните кредиторите на преговорите за намаляването на дълга на Гърция, подава оставка, съобщи говорителка на ИМФ, цитирана от Франс прес и БТА.

Далара оглавява ИМФ от 19 години и прецени, че е време да се захване с нещо друго, уточни говорителката Емили Вогъл. Тя посочи, че оставката не е свързана с преговорите по гръцкия дълг и не е мотивирана от никаква "специална причина". "Той остава до края на годината, а това е твърде дълъг срок. Иска да има време за плавен преход", поясни Вогъл, допълвайки, че не е запозната с вече започналото обсъждане на евентуални приемници на поста.

На годишния конгрес на ИМФ Далара днес ще даде пресконференция по темата. Преди да започне работа в ИМФ, той е заемал редица постове в администрациите на Рейгън и Буш, а след това за две години бе директор на американската банка Джей Пи Морган (JPMorgan), припомня АФП.

Новината за напускането на Далара идва след оттеглянето на председателя на управителния съвет на ИМФ Йозеф Акерман, чийто мандат официално приключи вчера и бе сменен от президента на китайско-британската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) Дъглас Флинт, след като девет години бе начело на институцията. Смяната на Акерман е свързана с оттеглянето му от Дойче банк (Deutsche Bank) в края на май, уточни Франс прес.