Благодарение на инвестицията си във Facebook преди 3 години, Алишер Усманов днес е най-богатият руснак в родината си.

Олигархът, чиято компания DST инвестира в няколко компании в Силициевата долина, продаде акции на Facebook на стойност 1.4 млрд. долара по време на IPO-то на компанията. В момента той има състояние от 18.1 млрд. долара по оценка на „Форбс“.

Ето и с какви луксозни придобивки се глези Усманов:

Той притежава тази къща във Викториански стил на стойност 77 млн. долара.

Съседи са му Джъд Лоу, Ани Ленкъкс и Джордж Майкъл.

Той си строи комплекс бани в римски стил и басейн под къщата.

През 1992 година той се ожени за съпругата си Ирина, която е бивша гимнастичка.

Говори се, че Русия е спечелила домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 година, заради усилията на компанията на Усманов.

Лятната му вила е имение, построено през 1524 г., с 300 акра земя.

Той има яхта за 100 млн. долара, която носи името на майка му – Дилбар. Предишната му яхта бе дори по-скъпа – 273 млн. долара.

Говори се, че наскоро си е купил самолет Airbus A340. Това би бил най-големият частен самолет в Русия. Цената му може да достигне до 500 млн. долара, в зависимост от това как ще го обзаведе.

През 2007 година той купи цяла колекция картини на Мстислав Ростропович за 35 млн. долара. Картините са изложени публично в руски замък.

Той притежава вестник Комент с тираж 131 000. Той уволни главния редактор на вестника, защото е публикувал негативни коментари за Владимир Путин.

Децата в Русия могат да му благодарят за това, че е купил правата за богата колекция руски анимационни филми и ги е дарил на руски детски ТВ канал.

През май 2009 година Digital Sky Technologies (в която Усманов има 32% дял) купи 1.96% от Facebook. Когато компанията стана публична, Усманов стана най-богатият човек в Русия.