Испанските банки се нуждаят от 40 милиарда евро, за да бъдат рекапитализирани, се казва в съобщение на Международния валутен фонд.

Тази сума е сформирана в резултат на стрес тестовете, които МВФ проведе в испанските банки. Едновременно с това се посочва, че сумата, необходима за рекапитализация, може да бъде и по-голяма, за да се "намери изход от най-лошата ситуация", съобщава БГНЕС.

Резултатите от изследванията показват, че ключовите кредитно-финансови институции остават устойчиви, но в някои сегменти се наблюдава неустойчивост.

"При неблагоприятен сценарий най-големите банки ще бъдат достатъчно капитализирани, за да се противопоставят на по-нататъшното влошаване, а някои банки трябва да увеличат капитала си с около 40 милиарда евро. Нуждите от докапитализация на тези банки може да бъде и по-голяма, защото тя може да включи и разходите за преструктуриране", се казва в комюникето на МВФ.

По-рано тази седмица международната рейтингова агенция "Фич" понижи рейтинга на страната с цели три пункта наведнъж до ВВВ от А. Това решение беше взето заради ситуацията в банковия сектор, който, според агенцията, се нуждае от 60 милиарда евро за рекапитализация.