Президентът и главен изпълнителен директор на американската банка Джей Пи Морган Чейс (JPMorgan Chase) Джейми Даймън ще бъде изслушан пред банковата комисия в Сената на САЩ по-късно днес за тежките загуби, понесени наскоро от банката, съобщи Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

Даймън планира да се извини пред членовете на Конгреса за огромната загуба, която струваше на финансовата институция над 2 млрд. долара, както и да ги увери, че банката прави необходимото, за да предотврати подобни случаи в бъдеще. Късно снощи бе публикуван текстът на изказването, което Даймън ще направи пред банковата комисия.

Въпреки тежките загуби Джей Пи Морган Чейс все пак очаква значителна печалба за текущото тримесечие, допълва германският в. "Ханделсблат". Президентът на банката също така ще подчертае, че загубата ще навреди на някои от акционерите, но не и на данъкоплатците.

Миналия месец банката съобщи, че сделки с дериватни продукти изненадващо са причинили загуби за минимум 2 млрд. долара, припомня "Ханделсблат". В текста, който Даймън ще представи днес, няма нова оценка на щетите от неправилните търговски операции. Ръководителят на банката определя загубите като "изолирано събитие", за което е отговорна лоша търговска стратегия.