Свикнали сме да мислим за „златни“ плажове, но всъщност разнообразието на цветове може да ви изненада. Има дори и черни плажове, най-често образувани от миниатюрните частици пепел от вулканична дейност. Понякога такъв плаж може да се образува само за една нощ, а най-известни са черните плажове на Хаваите, но такива има и в Испания и Италия.

Punaluu Beach, Хаваите

Това е най-известният плаж с черен пясък в света и, в името на опазването му, на туристите е забранено да отнесат и една песъчнка. Целият плаж е черен- образувал се е от вулканичните наноси, но поради същата причина около него има много скали. Punaluu Beach обаче си остава живописно място с разнообразна флора и фауна, а голямата му атракция са зелените морски костенурки.

Waianapanapa, Мауи

Векове водите на океана мили вулканичните скали, за да се образува този прекрасен плаж с невероятно красиви морски пещери, каменни мостове, заобиколен от величествени, също черни, скали, покрити със зеленина. Мястото е прекрасно за любителите на екстремните спортове.

Honokalani, Мауи

Плажът е покрит с малки, гладки вулканични камъчета и ниски скали. Както и предишния плаж, той се намира до Кралската магистрала: път, заобиколен с тунели от вулканични скали. Мястото е изключително подходящо за дайвинг.

Oneuli Beach, Мауи

Плажът Онеули е един от най-безлюдните плажове в Мауи, но това е само предимство за тези, които искат да се насладят на усамотение сред потресаващи поейзажи, лазурн води, палещо слънце о черен пясък.

Black Sand Beach на Изгубения остров, Калифорния

Този плаж се простира на цели 80 мили (около 130 км). Освен с необичайните пясъци, Изгубеният остров е прочут и със своите приказни планински върхове, най-високият сред които е 4 087 м.

Kehena Beach, Хаваите

Тук не е за семейства с деца. Kehena Beach е популярен нудистки плаж и остава такъв пъпреки забраните. Плажът е известен още с делфините, които силното течение извежда почти на брега и посетителите могат дори да ги докоснат.

Kaimu Beach, Хаваите

Каиму бийч изглежда като райско кътче, но всъщност е доста опасно място: заради силните течения плуването е опасно. През 90-те години изригване на вулкан покрило тези места с 40 см лава, но после жителите се заели да озеленяват, събуждайки плажа за нов, различен живот.

Pololu Valley Beach, Хаваите

Макар и най-малък сред хавайските плажове, той предлага невероятна гледка към планината Кохала и уникалната природа.

Black Sand Beach, Аляска

Това вълшебно място се намира на около 60 мили от Анкоридж и предлага... зелени хълмове, ледници, водопади. Кристалните му води са прекрасни за каяк.

Vik Beach, Исландия

Vik Beach се намира в близост до малко селце, в южната част на Исландия. Макар тази страна да не се асоциира с плажен отдих, тя има едно от най-красивите кътчета на планетата.