Министърът на икономиката, енергетика и туризма Делян Добрев се надява, че до края на годината министерството и Българската агенция за инвестиции ще убедят още пет-шест компании да инвестират в България и вложенията им да бъдат сертифицирани като клас "А". Министърът каза това при връчването на сертификат за инвеститор клас "А" на "Пластхим-Т" АД, Тервел, предаде БТА.

Фирмата ще инвестира в покупката на нова екструдерна инсталация за производство на полипропиленово фолио, сплитер за фолио и рециклираща машина.

Добрев поздрави ръководството на компанията за смелостта да инвестира близо 35 млн. лева в период след икономическа криза и трудни времена за всяка компания, и изрази задоволството си да връчи сертификата на българска компания.

Очаква се по проекта да бъдат разкрити 32 нови работни места.

Министърът отбеляза, че за периода януари-април през тази година в страната са привлечени почти седем пъти повече инвестиции спрямо същия период на миналата година.

За първите четири месеца на годината привлечените вложения са на обща стойност 407 млн. евро, при 63 млн. евро за същия период на миналата година. През тази година четири са сертификатите за инвестиция клас "А" и един - за клас "Б", а сумарната им стойност е 454 млн. лева, разкритите работни места са над 580.

За миналата година сертификатите за инвестиция клас "А" са били четири на обща стойност 92 млн. лева с 340 постоянни работни места.

България подготвя стратегия за привличане на инвестиции в индустрии с потенциал за висок икономически ръст, съобщи миналата година предшественикът на Добрев - Трайчо Трайков.

Частни компании преговарят за китайски инвестиции у нас в размер на милиард и 500 милиона долара, стана ясно наскоро. Катарска делегация избера проекти, в които да инвестира 100 милиона евро.