Родната борса е сред най-зле представящите се за последната една година, като индексът на „сините чипове“ SOFIX е загубил 29.6% от стойността си, или почти колкото е загуба за италианския фондов пазар, в размер на 29.98%.

Понижението ни поставя на седмо място по спад в световен мащаб, след Гърция (53,28%), Испания (33.6%), Аржентина (30.76%), Русия (30.6%), Италия и Австрия (29.68%).

Реакцията на родната борса, като отражение на случващото се в Европа, определено изглежда прекомерна, предвид на факта, че повечето от страните, регистрирали подобен спад, се намират в центъра на дълговата криза в Европа.

Определено можем да кажем, че наличието на валутен борд и състоянието на банковата ни система, в много по-голяма степен правят страната ни значително независима от външни шокове, в сравнение с останалите страни, с чиито спад на индексите се конкурираме.

Родният индекс на сини чипове се търгува близо до най-ниската в новата си история стойност, откъдето го делят само около четиридесет пункта, или по-малко от 20%.

Ако се вземе предвид промяната на състава на показателя, то напълно е възможно той вече да е регистрирал нова най-ниска стойност.

На какво могат да се надяват инвеститорите, предвид на факта, че едва ли могат да разчитат на промяна на инвеститорските настроения на големите институционални инвеститори (пенсионни фондове), липсата на свеж ресурс от чужбина (предвид на вихрещата се дългова криза) и пресъхналите джобове на малкия останал брой спекуланти...

Само на повтаряне на историята...

А именно - предстоящият месец август да донесе представяне, подобно на това от последните години. Поради някаква необяснима причина осмият месец на годината е най-добър за борсата в исторически план.

През последните седем години средното представяне на индексът SOFIX възлиза на 7.2% през разглеждания месец, което го прави най-добрият за индикаторът.

Така че на инвеститорите им остава единствено да се надяват на това историята да се повтори...