Преди пет години първата версия на смартфона на Apple iPhone беше пусната в магазините.

От тогава досега Apple е доставила над 250 милиона телефони, разруши дейността на няколко големи компании и като цяло промени технологичния свят.

Въпреки целия си успех началото на iPhone никак не е лесно. От Business Insider са подбрали няколко интересни факти за ранните дни на iPhone:

Ето ги и тях:

Apple започва да мисли за пускането на телефон около пет години преди iPhone да излезе на пазара

Стив Джобс започва първо да мисли за разработването на телефон през 2002 г., отчасти защото е знаел, че мобилните продукти ще се сдобиват с все повече функции и в крайна сметка ще превърнат iPod в отживелица, се казва статия на Wired от 2008 г.

Чак през 2005 г. обаче компанията предприема първите си стъпки по разработването на телефона...

От Apple първоначално са искали да работят с Motorola по iPhone

Джобс първоначално се е свързал с Motorola за разработването на телефон, въз основа на успеха на модела Razr на компанията. Резултатът от това е Motorola ROKR, който Джобс представя през септември 2005 г. Според статията на Wired Джобс обаче знаел, че ROKR е лош продукт доста преди това. През февруари същата година Джобс се свърза с мобилния оператор Cingular (която тогава все още не е била собственост на AT&T) и на тайна среща обсъждат телефон, който Apple ще произведе сама.

Стив Джобс е обмислял да се откаже от мобилните оператори и да създаде собствена безжична мрежа за iPhone

Според гуруто в света на безжичните комуникации Джон Стантън, който е говорил с Джобс по въпроса, съоснователят на Apple е търсел начини да "създаде оператор посредством Wi-Fi." Джобс се отказва от идеята през 2007 г. и сключва многогодишна ексклузивна сделка с AT&T.

В определен период от Apple смятали да дадат на телефона името iPad

Преди от Apple да изберат името iPhone, компанията е обмисляла други имена, между които и iPad. Това твърди в книгата си Кен Сегал, който е работил със Стив Джобс години наред по рекламите на Apple.

От Apple не са знаели, че Cisco вече са били направили името iPhone, запазена марка

След като от Apple вземат окончателно решение за името, остава само един проблем - Cisco вече е притежавала запазената марка iPhone.

В книгата на Адам Лашински Inside Apple се разказва как Стив Джобс оказва натиск върху Cisco и един от нейните директори Чарлз Джанкарло, за да се откажат от правата върху името, но не предлага нищо в замяна. След като от Cisco не се поддават на натиска, Apple пуска телефона с името iPhone. Cisco завеждат дело още на следващия ден, но няколко седмици по-късно Джобс успява да обеди компанията да се откаже от претенциите си.

Първият iPhone за малко да бъде пуснат с физическа клавиатура

Тони Фадел, който е ръководел разработването на хардуера за iPhone и iPod, разкрива в интервю за The Verge, че от Apple сериозно са обмисляли да сложат физическа клавиатура на оригиналния iPhone. В крайна сметка Apple не поема по този път, но според Фадел това е била една "гореща тема."

Първият iPhone тръгва без App Store, защото Джобс не е искал да се занимава с външни разработчици

App Store е огромен успех за Apple, но първият iPhone тръгва без популярния магазин, не защото от компанията не са се били сетили за това, а защото Джобс не харесвал идеята.

Въпреки натиска от страна на останалите ръководители в Apple, Джобс "не искал външни хора да създават приложения за iPhone, които биха могли да го заразят с вируси или да му навредят по някакъв начин," се казва в биографията на Стив Джобс написана от Уолтър Айзаксън.

Оценките за първия iPhone са доста противоречиви в началото

От CNET пишат, че липсващите функции на устройството и най-вече липсата на 3G, "кара клиентите да искат повече." Дейвид Пог от New York Times дори стига по-далече, като описва устройството като "революционно, но дефектно," отбелязвайки, че първият iPhone "няма функции, които имат дори и най-обикновените телефони."

Apple спира производството на 4-гигабайтовате версия на iPhone едва три месеца след пускането й на пазара и намалява цената

Apple първоначално пуска 4-гигабайтова версия на първия iPhone за 499 долара и 8-гигабайтова версия за 599 долара, но тази ценова стратегия се оказва не толкова ефективна, колкото от компанията са се надявали. В крайна сметка Apple спира 4-гигабайтовата по-малко от три месеца след пускането й. В същото време комапнията намалява цената на 8-гигабайтовата версия с 200 долара.

На Apple са й необходими 74 дена, за да продаде 1 млн. телефона iPhone

Продажбите на iPhone не изстрелват нагоре веднага. На компанията са необходими 74 дни, за да продаде първите си 1 млн. телефона. В крайна сметка от Apple продават малко под 1.4 млн. телефона през 2007 г. За сравнение Apple е продала 35 млн. телефона iPhone през второто тримесечие на 2012 г. Продажбите на смартфона обаче тръгват нагоре, когато от Apple намаляват цената.