Няколко сериозни ценови промени влязоха в сила от 1 юли. Домакинствата в страната ще плащат по-скъп ток, газ, вода и парно, но пък по-евтин роуминг. Първото число на месеца зарадва държавните служители с нови, по-високи заплати.

Най-лошата новина за повечето български домакинства е, че токът за битови нужди скача с 13% в цялата страна. Поскъпването се налага заради увеличените мощности за зелена енергия.

Покачване има и в цените на водата, парното и природния газ. От началото на месеца ще плащаме с близо 5% по-скъп газ и с около 3 на сто по-скъпа вода. Повишаването на цените на парното и топлата вода е за няколко града, като най-голямо е за Велико Търново, Русе и Перник. В София топлата вода ще поскъпне с 2.7%.

За сметка на повишените суми за консумативи, ще плащаме по-евтин роуминг. Според евротарифата, изходящо обаждане ще струва 0.68 лв, входящото обаждане ще бъде на цена 0.187 лв, SMS-ът 0.211 лв, а цената за мегабайт е 1.642 лв с ДДС.

Нова система на заплащане в държавната администрация влиза в сила от 1 юли. Най-високата заплата, която ще може да се получава в държавната администрация, ще е 4000 лв. за длъжността главен секретар на Министерския съвет. Сумите ще зависят от оценката на работата на служителя и ще са фиксирани като твърдо възнаграждение. Средното основно възнаграждение в администрацията през миналата година е било 710 лв.

На пазара на плодове и зеленчуци миналата седмица също настъпи сериозно раздвижване. По отношение на спада в цените, най-голям е той при кайсиите, които губят 20.1% от стойността си, до 1.23 лева. Те са следвани от зеления пипер, поевтиняващ с 18.5%, както и тиквичките и прасковите съответно с 14.9 и 14.1%.

Лимоните са най-поскъпващата стока през изминалата седмица, според данните на ДКСБТ. За посоченият период цената им се повишава с 11.6% до средно 2.12 лева за килограм, сочат данните. Скочиха и доматите, зелето и яйцата.