Излежаването на плажа е скучно и не ви е по вкуса? Пробвайте някои от следващите екскурзии, които са в Топ 5 на Profit.bg за екзотична ваканция.

Пътуване с транссибирската железница
Цена: 4 332 лв., Галерия тур

Известната транссибирска жп линия свързва Европа и Азия и е най-дългата в света: 9289 км от Москва до Владивосток (с фериботна връзка до Япония) или 7865 км от Москва до Пекин в Китай. Най-популярният маршрут по нея е Транс-Монголската линия - 7865 км за 6 дни.

Влакът прекосява безкрайните борови гори на Сибир, минава покрай езерото Байкал и през Монголските тревни степи, продължава през източната част на пустинята Гоби и през плодородните оризови полета на Китай.

Можете да пътувате в първа или втора класа. В купе първа класа има две легла, а във втора класа – четири. Баня обаче има само в първокласните купета. Всеки влак има вагон ресторант, където персоналът и менюто се сменят, в зависимост от държавата, в която сте. Най-добрият период за пътуване е април – октомври.

Сафари в Кения
Цена: 2 663 лв., Галерия тур

За седем дни имате възможност да обиколите най-известните природни резервати в Кения - езерото Накуру, Масай Мара и Амбосели. Целта е да видите „Големите 5” – лъв, леопард, носорог, слон и бивол.

Освен дивите животни, атракция за туристите е и племето Масаи – номади, живеещи в Кения и Танзания, които се прехранват с животновъдство. Екскурзията предлага да се присъедините към техните танци, като облечете традиционни им африкански дрехи и сложите накитите им. Нощувките са в тризвездни хотели.

Обиколка на Малайзия и остров Борнео
Цена: 2124 евро, Дрийм травел

Искате ли да се разходите по един от най-дългите мостове в света – 13.5 км, който е известен като "Перлата на Ориента"? Ако „да“, това е вашата дестинация. Сред атракциите още са посещение на най-голямото китайско гробище, наблюдаване на плетене на кошници, разходка в чаена плантация и ферма за пеперуди.

Ще си починете на дървена къща, построена на кокили в морето, ще посетите резерват за орангутани и ще се запознаете с истински ловци на глави. Не бива да се пропуска и уникалната възможност за плуване в Южнокитайско море. Нощувките са в тризвездни и четиризвездни хотели.

Екстремно преживяване в Непал
Цена: 1850 евро, Мириам турс

Ако почивките не ви привличат, а си падате по екстремните спортове, това е вашата екскурзия. През 16-те дни ще имате възможност да се спуснете с рафт по реките Трисули и Горно Сети, да се повозите на покрива на автобус и да направите полет с параплан над езеро, по време на който да наблюдавате заснежените върхове на Хималаите. Екскурзията предлага още сафари със слонове и разходка с кану по река с крокодили.

Участие в Томатина
Цена: 585 евро, Зип травел

Къде другаде можете да участвате в бой с домати, ако не на Томатина? Това е ежегоден фестивал, който се провежда в последната сряда от месец август в испанския град Буньол в област Валенсия. Десетки хиляди всяка година участват в улично сражение със стотици тонове развалени и негодни за ядене домати.

През нощта преди боя участниците се съревновават в състезание по приготвяне на паеля. Екскурзията включва още туристическа обиколка на Валенсия, посещение на природния парк Албуфера и пътуване с лодка по лагуната му. Петте нощувки са в двузвезден хотел.