Испанският премиер Мариано Рахой обяви, че правителството му ще предприеме мерки за намаляване на публичните разходи, които ще доведат до спестяването на близо 65 млрд. евро, съобщава АФП. Сред обявените мерки е предвидено и 3 на сто увеличение на ДДС в страната от 18 на 21%.

Членове на опозицията освиркаха Рахой заради нарушаване на предизборното му обещание да не увеличава ДДС в страната, въпреки тежката криза. „Това не са приятни мерки, но са необходими,” заяви 57-годишният премиер от консервативната Народна партия. Според Мариано Рахой мерките ще спестят 65 млрд. евро на страната до края на 2014 г.

Въпреки че ЕС удължи срока за намаляване на публичния дефицит на Испания с една година, Брюксел постави тежки условия, сред които предприетото увеличение на ДДС, припомнят наблюдатели.

Новите мерки, обявени от Мариано Рахой предвиждат:

- ДДС се увеличава до 21% от досегашните 18%, а намалената ставка се покачва до 10% от досегашните 8%. Специална ставка от 4% се прилага за продуктите от първо необходимост;

- Реформи на публичната администрация, които целят да спестят 3.5 млрд. евро – намаляване на държавните дялове в публично притежаваните предприятия и 30% намаление на броя на общинските съветници.

Тази седмица Брюксел се съгласи да предостави 30 млрд. евро на испанските банки заедно със стоте милиарда, които са потенциално достъпни, припомнят наблюдатели.

ЕС също промени целевия дефицит на Испания на 6.3% от досегашните 5.3% за 2012 г.; на 4.5% от досегашните 3% за 2013 г. и на 2.8 % за 2014 г., съобщи още bTV.

Безработицата в Испания е най-голямата от всички страни в ЕС – 24.4%.

Европейската комисия излезе по-късно със становище, в което приветства обявените от Мариано Рахой мерки.