За мнозина разводът означава финансова свобода. Ново проучване показва, че разводът може също така да означава сериозни финансови постижения.

Според Spectrem Group, консултантска фирма, която провежда месечни проучвания, 62% от разведените жени с високи доходи (с активи за над 1 млн. долара) смятат, че са извлекли финансова полза от техните разводи и то не само по начина, по който вероятно си мислите.

От Spectrem Group са запитали разведени жени как разводът се е отразил на техните финанси, а резултатите са изненадващи. На първо място сред всички промени, настъпили в живота им след развода, жените изтъкват повишената финансова грамотност. Близо три четвърти от участвалите в проучването жени са казали, че “вече са имали добри познания или много добри познание по отношение на инвестициите” след разводите си.

“Много богати разведени жени ни споделиха, че смятат, че се справят по-добре с парите и инвестициите от бившите си съпрузи”, казва Джордж Уолпър, президент на Spectrem Group.

„Не всички разведени жени обаче извличат финансова полза от техните разводи. От Spectrem Group са направили сравнение между заможните разведени жени и разведените жени, които не разполагат с активи за 1 млн. долара или повече, и финансовите разлики са били доста ясни: “Финансовото състояние на заможните жени се различава ясно от това на другите разведени жени, особени на разведените наскоро жени, при които вероятността да живеят в бедност е два пъти по-голяма, в сравнение с тази за наскоро разведените мъже.”

Изглежда заможните жени могат да поемат финансова отговорност и да се ограмотят финансово след разводите си, защото разполагат със средствата да го направят.

“Богатството и финансовата прозорливост изглежда изолират заможните жени от финансовите трудности, които често съпътстват развода.”