Това лято, както и миналото, най-предпочитаните дестинации по българското Черноморие са на юг. Най-търсени са по-тихите курорти като Созопол, Лозенец, Приморско, Китен, Обзор и Царево, а младежите избират често Слънчев бряг и Несебър поради голямото разнообразие от заведения, нощни клубове и всякакви други атракции, коментира за Profit.bg Калин Матев, мениджър отдел Резервации в туристическия портал Posoka.com.

През последните 1-2 години пакетите с All inclusive се наложиха като предпочитан пансион. Тази година се отчита значително подобрение в предлаганото разнообразие и качество при този тип изхранване. В по-голямата част от хотелите, работещи на тази база, има и добра анимационна програма за забавление на туристите.

През този сезон не се наблюдава особена промяна на цените спрямо миналогодишните. В началото и края на сезона цените на база All inclusive в България започваха от 33-49 лв. на човек на ден, като в разгара на сезона за юли и август чувствително се повишават до към 54-95 лв., съответно за хотели три и четири звезди.

Доста от хотелите предлагат отстъпки и за пиковия сезон или пък безплатно настаняват деца до 12-13-годишна възраст.

Българските туристите най-често са недоволни от обслужването в някои хотели, както и от липсата на места за паркиране.

Що се отнася до почивките в чужбина, Гърция и Турция си остават най-предпочините места за почивка на българите заради изгодните пакетни цени. Освен това хотелите там предлагат качествено облужване и All inclusive програми, които включват, освен изхранването, и доста забавления и развлечения за гостите.

Като цяло съседите ни в Гърция и Турция предлагат определено добри условия за почивка, като тази година цените, особено за месец юни, бяха много изгодни, а промоционалните оферти продължават и през септември и октомври. Гърция е предпочитана за по-кратки престои, отбелязват от Posoka.com.

Най-високи оферти за почивка са за екзотични дестинации като Малдиви, Сейшели, Мавриций, Тайланд, Индия и т.н., но това са предимно есенни програми. Високи оферти за лятото има за някои от по-луксозните курорти и комплекси в Турция, където цената на стая за 7-дневен пакет All inclusive достига до 2500-3000 евро с включен транспорт.

Най-евтините дестинации за летни почивки са в България и отчасти Гърция. Ако трябва да сравним цените за почивка в Гърция и у нас, то у нас туристите могат да изберат почивка All inclusive на цената на почивка в Гърция, но на база полупансион. Все пак плюс за Гърция си остават прекрасните им плажове и чистото море.