Nokia свали цената на своя смартфон Lumia 900 наполовина, само три месеца след като беше пуснат на щатския пазар. Смартфонът с операционна система Windows вече струва 49.99 долара с двегодишен договор от мобилния оператор AT&T.

Новата цена е в сила от вчера, информира The Wall Street Journal (WSJ).

Понижението в цената идва по-малко от месец, след като Microsoft представи следващото поколение на своята мобилна операционна система Windows 8, а с това и новината, че телефоните Lumia 900 няма да получат ъпгрейд.

Ако телефонът не се продаваше добре преди това, вероятно в момента продажбите му са още по-слаби.

Говорител на Nokia е заявил пред WSJ, че този ход е “нормална стратегия”. Той е дал за пример модела Galaxy S II на Samsung, при който е имало подобен спад в цената за същия период.

Продажбите на Lumia 900 отначало изглеждаха силни; устройството беше определено за най-добре продаващия се смартфон в Amazon в седмицата след пускането му на пазара. Отзивите за него пък бяха в по-голямата си част положителни.

Финландската компания изпрати тежко тримесечие. Миналия месец Nokia обяви, че ще затвори свои заводи във Финландия, Германия и Канада и ще съкрати до 10 000 души преди края на 2013 г. Nokia трябва да обяви резултатите си за второто тримесечие в четвъртък.