Ако някой очаква вчерашният оптимизъм на международните пазари да се пренесе автоматично и върху БФБ, нека не забравя, че у нас чуждите инвеститори се броят на пръсти и поради тази причина липсва канал, по който настроенията навън да повлияят на местната търговия, коментира за Profit.bg Гено Тонев, инвестиционен консултант в Юг Маркет Фонд Мениджмънт.

Българските акции обаче съвсем не са лишени от потенциал, както показаха последните няколко седмици. Освен това, лабораторните условия, в които функционира нашата борса, показаха и колко лесно е да предизвикаш резки движения на пазар, на който липсва ликвидност, а основните участници са стотина спекуланти и шепа институционални инвеститори, които търсят къде да реинвестират получените през годината дивиденти.

Сезонът на финансовите отчети е в разгара си и почти всички движения на пазара са резултат от обявените данни. Както винаги, има добре и зле справящи се компании (при това не от вчера), но онова, което прави впечатление е поведението на някои големи инвеститори, които през последните месеци побързаха да се освободят от малкото си печеливши инвестиции, за да „усреднят“ при някои откровени разочарования.

Инвестирането е игра със случайността, но едно от малкото емпирично извлечени правила съветва да се продават губещи инвестиции, а не тези, които носят печалби. Личното ми мнение е, че немалко публични компании оставиха дъното зад гърба си и се намират в нова фаза на растеж, докато други, в това число и „сини чипове“, вероятно тепърва ще преминат през своя катарзис. И ако в борсовите ни индекси не присъстваха определени компании, бих казал, че тяхното дъно вероятно също е в историята, завършва Тонев.

* Материалът е с аналитично-информационен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти!