Италианският премиер Марио Монти обяви, че наближава краят на тунела за Италия и Европейския съюз, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) и лидерите на еврозоната се зарекоха да спасят единната валута.

"Ние и останалата част от Европа се приближаваме към края на тунела. В края му вече се прокрадва светлина", заяви министър-председателят преди срещата си с френския президент Франсоа Оланд, съобщава БГНЕС.

"Решенията, които взехме във формат 17 и 27 по време на заседанието на Европейския съвет на 28 и 29 юни , бяха много важни и сега ние виждаме резултатите под формата на по-голямо желание на европейските институции или на правителствата. Ключът за излизане от кризата трябва да бъде неотложното прилагане на решенията, взети от Брюксел", подчерта италианският премиер.

След нов пристъп на треската във финансовите пазари в началото на миналата седмица напрежението се успокои благодарение на надеждата Европейската централна банка да се задейства и страните от еврозоната да понижат лихвените проценти на дълговете на Испания и Италия.

В този контекст Марио Монти предприема днес в Париж малка обиколка, която включва още срещи с неговите колеги от Финландия и Испания утре и в четвъртък.