Стабилният рейтинг на Германия бе потвърден от рейтинговата агенция Standard & Poor’s само седмица, след като от Moody’s предупредиха за понижаване на рейтинга на водещата европейска икономика.

Дългосрочният кредитен рейтинг на Германия бе запазен при ниво от ААА, сочи изявление на S&P.

„Според нас, немската икономика е добре диверсифицирана и демонстрира възможност за абсорбиране на финансови шокове“, коментираха от агенцията. „Перспективите пред дългосрочния рейтинг остават стабилни, което потвърждава нашите очаквания за силни публични финанси и външен баланс на страната“, допълват още от там, цитирани от Bloomberg.

Германия в най-голяма степен пое тежестта от спасителния пакет към Гърция, а потенциалното излизане на страната от Еврозоната може да има негативен ефект върху администрацията на немския канцлер.

Днес ЕЦБ ще се срещне, за да дискутира начините за излизане от дълговата криза, предвид на нарасналите опасения за състоянието на италианската и испанска икономики.

На 23 юли от Moody’s занижиха перспективите пред кредитния рейтинг на водещата европейска икономика, визирайки „несигурността в Еврозоната“.

Облигационният пазар е доказал ограниченото въздействие на кредитния рейтинг върху цената на дълга на съответната държава. В близо половината от времето лихвите по държавните облигации на страните са се движили надолу, когато е трябвало да скачат и нагоре, когато е трябвало да падат.

Такъв бе случаят, когато от S&P занижиха рейтинга на Франция и САЩ от най-високата им степен, което бе последвано от понижение на лихвите по дълговете им, вместо от повишение.

Доходността по немските облигации също се понижи след негативните коментари от Moody’s, като тези по двугодишните дългови книжа се понижиха до рекорден минимум от минус 0.097 процента през тази седмица.