Международната рейтингова агенция Standard & Poor's (S&P) понижи кредитния рейтинг на Кипър с един пункт - от ВВ+ на ВВ, и постави под наблюдение оценката на страната с негативна перспектива, съобщи гръцката преса.

Агенцията отбелязва, че продължава да се придържа към перспективата, че кипърското правителство ще обсъди с Тройката международни кредитори (ЕС, ЕЦБ, ВМФ) пакет с финансова помощ за рекапитализация на банковия сектор на островната държава.

Очакваме, че с помощта на една кредитна програма Тройката ще окаже на Кипър надеждна помощ при евентуални по-нататъшни банкови загуби, посочва Standard & Poor's (S&P) в аргументацията за решението си.

Експертите на агенцията обаче смятат, че дори ако такава помощ бъде отпусната, кипърската икономика не разполага с достатъчен финансов ресурс, за да преодолее кризата, тъй като е силно изложена на кризата с дълга на Гърция.

Според Standard & Poor's (S&P) Кипър се нуждае от финансова помощ, равна на малко повече от 60% от БВП на страната за рекапитализация на кипърските банки. Това ще даде възможност да изпълни условията по кредитирането на страната за периода до 2014 г., съобщи bTV.