Странно, но понякога бляскавото име и богатството на семейството може повече да тежи, отколкото да помага. Наследницата на Аристотел Онасис Атина остави за себе си само трохи от огромното състояние на дядо си.

Наследницата на цигарения магнат Зино Давидоф София се отказва от компанията с обяснението, че е алергична към тютюн.

Хонда Соичиро и Пол Гети пък изобщо не доверяват на децата си своя бизнес. Но не всички предприемачи имат незавидната съдба да не оставят наследници на семейния бизнес. Някои от тях основават изключително успешни династии:

Романтиката Хенеси

Историята на семейство Хенеси доказва, че увлечението по спиртни напитки не винаги е болест. През втората половина на XVIII век капитанът в оставка от ирландския батальон на Людовик XV Ричард Хенеси решава да се засели във френската провинция Коняк. За около десетилетие неговата малка фирма за коняк изпреварва много свои конкуренти. А за четвърт век съществуване продава над 1 млн. бутилки. Хенеси заложил една традиция : всеки ден с помощта на своите помощници, той слизал и пробвал конячните спиртове във всички 40 зали на избата си. 250 000 бъчви! По-късно представителите на всяко поколение внесли по нещо в асортимента на „Хенеси“. Днес „Хенеси“ е част Louis Vuitton Moet-Hennessy (LVMH), а наследникът на семейството е Морис Ришар Хенеси.

Семейната идилия на Ести Лаудер

Синове, снахи, внуци и племенници остават свързани със семейния бизнес на козметичната фирма, основана от Ести Лаудер. Истинска тигрица в извоюването на място под слънцето за децата си, Лаудер вари първите си кремове в семейната кухня и ги предлага на случайни жени на улицата. Знаейки силата на светското общество, дъщерята на бедни унгарски емигранти се представя за графиня и прави всичко по силите си да изглежда така: пести от храна, но се облича като кралица. Завоювала Америка, тя не се задоволява и се отправя към Париж. В един от големите магазини събаря на пода целия щанд със своите парфюми. Събира се огромна тълпа, а пресата не може да пропусне такава ексцентричност. Безплатният PR за Естер е готов. Днес, компанията Estée Lauder дава работа на 26 000 души, изкарва милиарди долари всяка година и е управлявана от внука на Ести Уилям Лаудер, който е изпълнителен директор и президент на Estee Lauder Companies Inc.

Бонано и бизнесът с двойно дъно

Преди няколко години, когато 97-годишния Джоузеф Бонано, прототип на Вито Корлеоне в „Кръстникът“, напусна този свят, на погребението дойдоха да го оплакват повече от 30 деца и внуци. Някои от тях още са в семейния бизнес „с двойно дъно“. Бягайки от италианските власти, Бонано заминава за Куба, а после и САЩ, където започва да работи за един от престъпните синдикати на Ню Йорк. Нещата потръгват и още преди да навърши 30, Бонано има свой клан. Съдава се „Коза ностра“. За обществото той е примерен баща на семейство, собственик на текстилна фабрика, млечни ферми и... погребално бюро. Но бизнесът му покрива рекет, отвличания, порнобизнес, проституция и търговия на наркотици. Твърде умен за да бъде заловен, Бонано никога не говори прекалено и за некраткия си живот лежи в затвора всичко на всичко веднъж и само за една година. Дори в късните си откровения в автобиографията си, той запазва дискретност за своите наследници.

Японският електротехник Тадао Кашио

Причината Тадао Кашио да напусне оризовите полета в родното си село става силно земетресение от 1917 г. Разрушеното Токио имало нужда от майсторски ръце, а тези на семейството на Тадао били точно такива. Възпитани в духа на трудолюбие и упорство, братята Кашио основават своя компания в тежките години след Втората световна война. Първоначално изработвали всякакви дреболии, а първата им изчислителна машина е метър висока и 120 кг тежка. Оттогава Casio винаги се бори за по-миниатюрни форми с максимални възможности. Що се отнася до наследството Тадао бил убеден, че компанията трябва да се управлява от семейството. Според традиционното японско възпитание детето не трябва да се ограничава в нищо до 7 години, но Тадао отстъпил от традицията и възпитал наследника си строго, като бъдещ ръководител. По-късно казва, че никога не съжалявал за решението си. Casio е извървяла дълъг път от далечното начало. Те продължават да се развиват и да вдигат летвата.

Тръмп- живот в облаците

Тръмп добива световна слава благодарение на последния си наследник Доналд Тръмп, но и неговият баща Фред бил преуспяващ бизнесмен. Син на германски емигранти, той работи като сервитьор, а после влиза в бизнеса с имоти. До края на живота си натрупва състояние от 400 млн. долара, което доста помага на неговите наследници в плановете им. Доналд Тръмп казва, че баща му го научил на повишена взискателност към себе си и именно тя го води към триумфа през 1974 г., когато в центъра на Ню Йорк строи разкошния небостъргач Trump Tower.

Жълтата империя Хърст

С името на Уилям Хърст свързваме понятията „жълта преса“, PR и медиен магнат, забравяйки, че той управлява и успешна петролна корпорация. Бъдещият магнат се увлича от журналистика още в Харвард и успява да убеди баща си – милионер, натрупал състояние от въглища, да инвестира във вестника му. Изданието на Хърст публикува клюки и сензации, самият той иска то да е написано така, че да могат да го четат и полуграмотните емигранти. По-късно бащата и синът Хърст се скарват завинаги: бащата настоява да бъдат спрени публикациите срещу негови приятели и бизнес партньори, синът отказва. В отговор Уилям Хърст е лишен от дела си в наследството от 25 млн. долара. Но това не тревожи магната, успял да създаде 12 вестника и 25 списания. Хърст има пет сина, между които разделя империята си. Неговият внук Джордж Хърст, който бе председател на съвета на директорите на Hearst Corp. над 50 години, почина преди месец. След 125 г. съществуване Hearst Corp. има над 15 национални ежедневника и гланцирани издания, между които Esquire, Harper's Bazaar и Cosmopolitan, и управлява 29 телевизии.

Червеният щит на Ротшилд

Ротшилд е династия еврейски банкери, опериращи в Европа от края на XVIII век до днес. Основател на династията е Майер Ротшилд - син на търговец на бижута. Името на фамилията е с етимология от немското "червен щит", който е изобразен на герба ведно със символа на страната, откъдето произлиза фамилията, и е сложено началото на проспериращата ѝ дейност. Червеният щит е запазена търговска марка за бижутата на Анжел Мозес Бауер - баща на Майер Ротшилд. Основателят на династията Ротшилд - Майер Ротшилд учредява банка във Франкфурт на Майн. Банкерството е продължено от неговите петима синове. Братята управляват и контролират пет банки в големите европейски градове Париж, Лондон, Виена, Неапол и Франкфурт на Майн. Днес само два от петте клона на Ротшилдови са оцелели - английския (на Натан) и френския (от Джеймс), а наследниците на другите три клона са починали (например, последния представител на австрийските Ротшилдови умира бездетен през 1980 г.). Въпреки това, фамилията продължава да упражнява огромно влияния върху финансовата и политическа ситуация в света както и преди.

Уолтън - супермаркет на сплетните

Супермаркетът е един от основните символи на американския живот. Златната идея идва наум на Сам Уолтън. Създателят на Walmart решава да строи огромни магазини в градските покрайнини, както и да съблазнява купувачите с отстъпки в цените... и градски клюки. Приветствията между купувачи продавачи, разговорите за „това—онова“ се смятали за важна част от корпоративната култура. Самият Уолън, който става милиардер и най-богатият човек в Америка за времето си, продължил да презира разкоша и дори не се посвенил да танцува народен хавайски танц насред центъра на града заради бас. Уолтън е типичната американска бизнес династия: децата започнали да помагат на баща си още в ранна възраст, дори сладоледа си получавали наравно с работниците, подреждали стоката и обслужвали клиентите, а едва после поемали бизнеса. Днес Walmart е най-голямата верига за търговия на дребно в света. Компанията разполага с 8 000 магазина, 2.1 милиона служители и обслужва 200 милиона клиенти седмично. Годишните й продажби възлизат на 401 млрд. долара. Начело на компанията е Робърт- един от най-богатите хора на планетата.

Рокфелер в сянката на дядото

Основателят на най-известната и успешна династия в света на бизнеса Джон Рокфелер се отличавал не само с безгранична любов към парите, но и към действието. В работата бил маниак, изключително самодисциплиниран, той не си позволявал нито да пие, нито да пуши, нито да се разсейва с флиртове с млади жени. Работел от сутрин до залез. Възпитанието, което децата му получили, било „по рокфелерски“: малките износвали дрехите на големите, заработвали джобните си пари с домашни услуги (например всяка убита муха се плащала по 2 цента). Сега на Земята има около 200 наследници на Джон Рокфелер. Разбира се не всички са успешни, но тези, които следват традициите на дядо си, и досега са успешни бизнесмени, а семейството се смята за най-богатото в света. Макар че още на никого не се е удало да надскочи постиженията на Джон-старши.

Снимки: Уикипедия