Тези шест династии държат ключови позиции в Манхатън – Тръмп, ЛеФрак, Дърст, Фишър, Силвърстайн и Рудин, коментира CNN.

Тръмп
-Брой сгради в Ню Йорк - 15.
-Най-прочута от тях - Trump Tower с един милион кв. фута жилищна и търговска площ.
-Обща площ на всички сгради Тръмп (вкл. тези, в които той има само участие) – 14.5 млн. кв. фута.
Дали повече хора го мразят или повече го харесват е трудно да се каже, но едно е сигурно – Доналд Тръмп е навсякъде. Името му се асоциира с лукса на Манхатън, но всъщност всичко започва в Бруклин, където баща му започва строителен бизнес през 1921 г. Тръмп знае как да лансира едно - името. Повечето сгради, които носят наименованието Тръмп всъщност са финансирани от външни инвеститори, а Доналд има едва забележимо участие в тях. Той обаче изстисква максималното от реклама и имидж и се разраства – в горната западна част на Манхатън има седем сгради, които носят името му, а според плановете му ще станат 16. Децата му Доналд младши, Иванка и Ерик са най-новите му “асистенти”, и ръководят бизнеса от Чикаго до Дубай.

ЛеФрак
-Брой сгради в Ню Йорк – стотици
-Най-известна от тях – LeFrak City Corona в Куинс – жилищен комплекс с площ 5 млн. кв. фута. Обща площ на всички сгради – 34 млн. кв. фута.
Проектите на ЛеФрак са толкова мащабни, че това, че ги наричат Сити, не е хипербола. Първият такъв проект, развит от покойния вече Самуел ЛеФрак се нарича LeFrak City в квартал Куинс. Той е завършен през 1963 г и включва 20 високоетажни жилищни сгради, офиси и магазини.

Днес, компанията, ръководена от сина му Ричард, притежава стотици апартаменти, най-вече в Бруклин, Куинс и Джърси. Синовете на Ричард – Харисън и Джейми се грижат за инвестиционното дружество и енергийните холдинги, като същевременно с това работят по разрастването на имотните операции към пазарите на Лондон и Лос Анджелис.

Дърст
-Брой сгради в Ню Йорк – 11.
-Обща площ – 9 млн. кв. фута.
Когато догодина новата сграда на Bank of America отвори врати, тя ще бъде най-екологичната в САЩ. Небостъргачът струва 1 млрд. долара и ще притежава колектори за дъждовна вода и специална система за вентилации, които ще намалят разхода на енергия с 50%. Това е четвъртият екологичен проект за сграда на компанията, като Дърст са се зарекли вече да се занимават само със “зелени” сгради.

Бизнесът е започнат от Джоузеф Дърст, който през 1915 г. емигрира от Австрия в САЩ с 3 долара в джоба си и въпреки това успява да основе банка. По-късно успешно се пренасочва към бизнеса с недвижими имоти. Днес компанията се ръководи от неговите наследници трето и четвърто поколение – Дъглас, Джоуди, Кристофър, Александър и Хелена.

Силвърстайн
-Брой сгради в Ню Йорк – 9.
-Най-известна от тях – 7 World Trade Center
-Обща площ на всички сгради – 7.3 млн. кв. фута
В Ню Йорк името Лари Силвърстайн е синоним на Световния Търговски Център. Бащата на Силвърстайн е отворил брокерска къща за недвижими имоти през 1957 г., а бизнесът кулминира през юли 2001 г., когато Силвърстайн подписва договор за наемането на кулите близнаци (които биват разрушени два месеца по-късно).

От тогава насам той работи по строежа на новите сгради на местото на падналите кули, като се въвлече и в доста скандали по тях и се принуди на преотстъпи правата за строежа на Freedom Tower, но строи три небостъргача около нея.

Фишър
-Брой сгради в Ню Йорк – 4
-Обща площ – 5 млн. кв. фута
На пръв поглед те имат по-малко проекти от останалите големи играчи в Манхатън, но това не означава нищо. Чрез оценения на 4 млрд. долара City Investment Fund, учреден от Фишър и Morgan Stanley, те инвестират в недвижими имоти и имат огромно влияние в града.

Фирмата е основана от братята Тони и Ричард през 80-те години, занимава се с търговия с недвижими имоти и строителство. Наследниците им непрекъснато разрастват компанията – следващият им проект е луксозна сграда с апартаменти на мястото на бивш завод в East River site.

Рудин
-Брой сгради в Ню Йорк – 36
-Най-известна от тях – 3 Time square.
-Най-важен наемател – Ройтерс.
-Обща площ на всички сгради – 15 млн. кв. фута.
Тактиката на Рудин е постоянство и никакво партньорство. Те работят сами и никога не влизат в партньорство. Задържали са почти всяка сграда, която са построили или придобили. Също така се придържат към Ню Йорк.

Джак Рудин и покойният му брат Луис са допринесли за спасяването на града от банкрут през 1970 г., като са убедили кооперациите да платят данъците си авансово, а Луис е един от основателите на “Асоциацията за по-добър Ню Йорк”.

Днес Джак, който е на 83 години, продължава да бъде председател на компанията и работи наред с правнуците си. Рудин са едни от основните строители на Silicon Alley, а в момента планират да възобновят Greenwich Village, като част от проекта за медицинския център St. Vincent.