Анализаторът Юлиян Попов очаква, че при посещението на българския премиер Бойко Борисов във Великобритания сериозно място ще заемат икономическите отношения, съобщи БНР. Особено енергийните проекти.

Великобритания е голям финансов център, но и енергиен център. Друга важна тема ще бъде проблемът с тероризма. Това е страната с най-голяма експертиза в Европа, а и може би в света, смята анализаторът.

Двете страни споделят много общи неща по темата за икономическите отношения вътре в ЕС - и двете са извън еврозоната, стабилната макроикономическа рамка, десноцентристки правителства.

Онова, което няма как да знаем, е личната химия между двамата лидери. Това е много важно. Но се надявам, че ако се вгледаме след срещите - ще разгадаем дали я е имало.

Според Попов Шенген няма да бъде гореща тема при това посещение.

По-рано днес правителствената информационна служба съобщи, че поради натоварената програма на посещението в Лондон на министър-председателя и разговорите с колегата му Дейвид Камерън и другите работни срещи, които ще проведе делегацията, премиерът няма да има възможност да посети Олимпийското село и да присъства на състезания от Игрите.

„Премиерът Борисов пожелава късмет и отлично представяне на всички наши спортисти, които безрезервно подкрепяме“, се казва още в съобщението.

Министър-председателят Бойко Борисов заминава на двудневно работно посещение в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия по покана на колегата си Дейвид Камерън.

Великобритания се очертава като перспективен пазар на българските гроздови вина и текстилни изделия, както и на готови облекла. По данни на НСИ от началото на годината до април износът на България за Великобритания се е повишил с 13% на годишна база и възлиза на 256.1 млн. лева. Повишението на вноса от Великобритания за същия период е над 15% и възлиза на 222.4 млн. лева.

Британският бизнес е представен в страната ни от Shell, собственик на Шел и Шел газ- България, Boyar international, собственик на „Домейн Бояр“ и др. По данни на БНБ за периода до април тази година британските инвестиции в страната ни се изтеглят и нетните отрицателни потоци от България към Великобритания възлизат на 61.1 млн. евро.

От началото на годината страната ни е била посетена от 306 939 британци.