Споразумението с три търговски вериги, с което земеделският министър се надява да спре ръста на цените на храните поне за известно време, не е решение на проблема, според президента Росен Плевнелиев.

Пред журналисти Плевнелиев заяви, че цените не могат да се свалят със споразумение с няколко вериги, а със създаване на конкурентна среда, в която да има честно състезание между доставчици и производители.

"По този начин пазарът сам ще постигне една разумна пазарна поносима цена", обясни Плевнелиев, цитиран от bTV.

Решението на правителство да подпише споразумение с няколко големи вериги за цените на "социалната кошница", не би имало дългосрочен положителен ефект, смята президентът.

Според него световната тенденция за нарастването на цените на селскостопанската продукция и на храните ще бъде дългосрочен факт, който не може да подмине България. Плевнелиев обаче вижда възможности за страната ни от това.

"България може да се позиционира по пътя на печалбите на тази разрастваща се световна индустрия", заяви Плевнелиев.

"Вместо да изнася суровото зърно, може да работи и търси инвестиции в изграждането на фабрики за храни", смята президентът и обясни, че тогава добавената стойност ще остава в държавата и ще имаме по-разумна себестойност.