Инвеститорите с активи на фондовите борси и форекс пазара ще трябва да вземат предвид превантивните мерки на банките срещу разпада на еврозоната и евентуално да променят стратегиите си.

Предвид задълбочаващата се криза на Стария континент, банките на Wall Street призовават контрагентите и кредитополучателите си да преструктурират своите договори или да се ориентират към друга кредитна институция извън еврозоната, информира Financial Times.

За да се застраховат от евентуални загуби, американските банки включват в стратегията си и инструменти за хеджиране. Чрез застраховки срещу суверенен фалит те са намалили нетната си експозиция спрямо задлъжнелите европейски страни.

Те са поели и допълнителни тактики, за да си гарантират, че ако някоя страна напусне ЕС, няма да получават плащания в девалвирани гръцки драхми или испански песети.

Сред тези тактики са и такива преструктурирания на деривативни конкракти, при които да се гарантира, че на падежа плащанията и на двете страни ще бъдат в евро, което пък, от своя страна, ще даде възможност за револвиране на контракта, пише в анализ на Делтасток.

Кризата на Стария континент доминира сред проблемите за решаване, пред които е изправена управата на щатските банки заради смущенията, които предизвиква на щатските фондови борси.

Заради нестабилната политическа и икономическа обстановка в Европа през лятото на 2011, SEC (Комисията за ценните книжа и фондовите борси) принуди кредитните институции да представят детайлна информация за активите, които притежават в Испания, Гърция, Италия, Ирландия и Португалия.

Данните оттогава сочат, че банките са намалили експозициите си в петте проблемни членки, но не са изтеглили окончателно. Брутните позиции на банките са различни: Morgan Stanley държи активи в размер на 5.4 млрд. долара, докато JPМorgan Chase притежава активи в размер на 20 млрд. долара.