Севернокорейските власти премахнаха правилото, влязло в сила през 90-те, според което жените нямаха право да карат колела в градовете. Това съобщи днес южнокорейски интернет портал, предаде ИТАР-ТАСС.

Северна Корея въведе забраната през управлението на предишния държавен ръководител Ким Чен-ир. Някои данни сочат за причина смъртта на дъщерята на високопоставен генерал, блъсната от кола в центъра на Пхенян.

След инцидента в столицата бяха изградени и специални велосипедни пътеки. Разпоредено бе гражданите да регистрират колелата иначе ще бъдат глобени, предава БТА.

В телевизионни предавания им се обясняваше, че карането на колело, щом носиш пола, е в разрез с морала на социалистическото общество.

С идването на новия век забраната бе смекчена и не се спазваше строго, но при все това периодично се правеха проверки. Според южнокорейския сайт жителите на КНДР приветстват разрешението жени да карат велосипеди.

Медии в Сеул съобщиха, че след поемането на властта в Северна Корея от Ким Чен-ун са отменени и други забрани - по-специално за носене на дънки, обици, обувки с висок ток или дебела подметка.

Самият нов държавен ръководител предизвика наскоро сензация, като се появи на телевизионния екран, придружен от млада и хубава съпруга.

Предишният лидер на КНДР не демонстрираше пред народа хора от семейството си, за което не се знаеше нищо, напомня ИТАР-ТАСС.