Пазарната стойност на Apple Inc вчера нарасна до над 623 млрд. долара - рекорда, поставен от Microsoft Corp по време на пика на технологичните компании през 1999 г., информира Reuters.

Книжата на Apple вчера поскъпнаха с 2.6%, като ръстът в цената от началото на месеца е вече близо 9%, след като Уолстрийт заложи в полза на очаквания нов модел iPhone, който трябва да бъде представен на 12 септември.

Microsoft обаче си запазва титлата на най-скъпата компания в историята, ако към пиковата й стойност от около 621 млрд. долара бъде отчетана инфлацията.

Акциите на Apple обикновено поскъпват значително преди представянето на нови продукти на компанията, които са сред най-очакваните събития в годишния технологичен календар. Смартфонът iPhone е най-успешният продукт на компанията, генерирайки половината или по-голяма част от продажбите й.

Акциите на Apple са поскъпнали с 64% през 2012 г. Вчера те затвориха на рекордните 665.15 долара, определяйки й пазарна капитализация от 623.5 млрд. долара, която надхвърли достигнатата от Microsoft пазарна стойност от 620.8 млрд. долара през 1999 г.

Пазарната стойност на Microsoft обаче би нараснала до 853.7 млрд. долара, ако към нея бъде добавена инфлацията, според калкулатора на Бюрото по трудова статистика на САЩ.

През миналата година Apple изпревари Exxon Mobil, за да стане номер 1 по пазарна капитализация в света. Вчерашното поскъпване на акциите пък означава, че компанията влезе в книгите на рекордите като най-голямата компания в историята по пазарна стойност.