Най-ценната в света компания с пазарна капитализация от 539 млрд. долара – Apple, разполага с рекорден кеш в размер на 110 млрд. долара. Капитализацията на компанията е по-голяма от сумарната такава на Verizon, GE и Coca-Cola, а с кеша й могат да се купят много неща.

За да се добие представа колко са разполагаемите пари от производителя на потребителска електроника, ето и какво може да купи той, според изданието Bloomberg:

5.8 милиарда тениски

Секретността е на особено високо ниво в компанията. На служители им е позволено да разискват проекти само след разрешение на всички включени в проекта. Компанията има чувство за хумор в тази насока и продава тениски с надпис „Посетих лагера на Apple, но това е всичко, което ми е разрешено да кажа“. Тази тениска се продава за 19 долара, а със свободните средства на компанията могат да се купят цели 5.8 млрд. такива.

917 000 готвачи на суши

Сушито е било една от любимите храни на Стив Джобс. Средната заплата на приготвящ подобна храна е 66 000 долара в САЩ, според статистиката. Със свободните средства компанията може да наеми 917 000 готвачи, или по 3.17 на всеки зает в Apple.

Четири Биг Мака за всеки на планетата

Средствата биха могли да нахранят с по четири сандвича всеки жител на планетата. Населението на света е около 7 млрд. души.

100 милиона от популярните лаптопи Macbook Airs и Macbook Pros

Хората са луди по лаптопите на компанията, които са с продажна цена от 999 долара за Macbook Air и 1 199 долара за Macbook Pro. Така по един лаптоп може да бъде подсигурен за около половината безработни по света, които се изчисляват на около 202 млн. души.

1.8 милиона агенти по сигурността

Редица митове се носят, че компанията разполага с агенти, които следят за сигурността и това да не се изнася информация извън компанията. Ако Apple използва своя кеш за наемане на подобни агенти, чиято средна заплата е около 60 000 годишно, тя може да наеме 1.8 млн. такива.

275 милиона iPad-а

Началната цена на популярното устройство е 399 долара. Компанията може да си купи 275 милиона собствени устройства, а наредени едно до друго, те ще са с дължина 41 336 мили.

Седем Ферарита за всеки служител

Толкова луксозни автомобила могат да се купят на всеки от 60-те хиляди служители на компанията.

110 милиона дигитални камери

Компанията е първият масов производител на дигитални цветни камери през 1994 г., като цената им е била 749 долара, което се равнява на около 1000 долара към днешна дата. Тя е спряла да ги продава пред 15 години.

553 милиона iPhone-а или iPod-а

Последната версия iPhone 4S се продава за 199 долара с договор в САЩ, а кешът стига за покупката на гореспоменатата цифра.