Дървата за огрев също удариха рекордно висока цена. Фирми вече таксуват добива на дървесина с доставка до дома в столицата на 95 лв. за кубик.

Цените само за последния месец са скочили с над 15 лв. за кубик, съобщи bTV.

Дървата за огрев по принцип не са дериват на петрола и цената им, като цяло, е държавно регулирана - но само докато дървото падне от масивите, където се прави санитарната сеч.

В едно от горските стопанства в Елин Пелин, само на 20 километра от София, цената на кубик прясно нарязани дърва за огрев метровки е 37 лв. В най-затънтените и труднодостъпни горски стопанства, където разходите за сеч са по-големи, цените стигат до 42 лева.

„Това са разходи действително на дървата за нарязване и държане на временен склад в гората. Те не включват разходите за транспорт и за носене, които се калкулират и се плащат от купувачите. Тези дейности по доставки се извършват от частни фирми и държавата не контролира тяхната дейност и не регулира ценообразуването на фирмите”, коментира Елена Величкова в отговор на въпрос дали е нормално до крайния потребител кубик дървесина да стига на цена от около 90 лв.

Стопанствата нямат разумно обяснение защо по складовете цената на дървата за огрев е повишена, при положение, че техните цени не са актуализирани чувствително вече втора година.

Затова, ако имате собствен превоз или си организирате такъв, най-евтино излиза покупката от временния склад на горските стопанства.

„Едно семейство с баща и син може спокойно да си дойде с колата и да си натовари тук. Най-евтино ще им излезе. И е на сметка, защото тук са по един метър, а в складовете им ги дават нацепени и така излизат 0.7 до 0.9 кубика”, посочва Бисер Кюркиев.

Това лято се отчита сериозен интерес от хората да се запасят с по-големи количества дърва за огрев. Не само заради по-студената зима, а и заради опасенията, че наесен цената на материала може да тръгне още нагоре.