С 18% по-скъпо излиза покупката на въглища за предстоящия отоплителен сезон, в сравнение с миналата година – това съобщи за Дарик Бисер Владимиров, регионален мениджър на една от големите фирми за отоплителни материали.

По-високата цена се дължи основно на увеличените цени, предлагани от производителите, както и на по-високите разходи за транспорт, заради поскъпналите горива, обясни Владимиров.

Цената на кубик дърва се запазва на миналогодишната си стойност от 80 лв. Най-скъпият , но и най-екологичен вариант за алтернативно отопление е камината с пелети, като покупката на пелети за един сезон излиза около 2 700 лв.

Ако се отоплявате на въглища, в момента можете да си ги купите на цена от 330 лв. за тон. Най-често търсените количества от 5 до 7 тона за сезон правят цената на отоплението около 2 300 лв.

За сравнение, количеството от 15 кубика дърва за зимата излиза 1 200 лв. Въпреки поскъпването на въглищата, в сравнение с миналата година, те си остават най-търсени от крайните потребители, разказа Бисер Владимиров.

„Обяснението за това е калоричността на материала за отопление – въглищата са двойно по-калорични от дървата", каза Владимиров. По думите му традиционно хората залагат на въглищата като средство за отопление.

Сезонът на пелетите започва след края на септември. И през тази година цената за тон пелети е 460 лв. Този вид материал се използва само със специална пелетна камина, която в най-евтиния вариант може да се купи на цена от 1 500 до 2 000 лв.