Гръцкият премиер Андонис Самарас поиска глътка въздух, т.е. повече време, за да завърши структурните реформи в страната. Това става известно от интервю, публикувано в днешния брой на германския всекидневник Bild.

"Единственото, което искаме, е да поемем малко въздух, за да заработи отново икономиката и да увеличим приходите на държавата. Повече време не означава автоматично повече средства", заяви той преди срещите си тази седмицата в Берлин и Париж.

Като припомня усилията, вече положени от Гърция и трудната ситуация, пред която се изправя страната, ръководителят на гръцкото правителство потвърждава, че "ще направи всичко възможно да поддържа страната, докато се прилагат реформите".

Евентуално излизане на Гърция от еврозоната се оценява от Самарас като "катастрофа": "Това означава минимум пет години рецесия и нарастване на безработицата повече от 40%".

"Жизненото равнище на гърците през последните три години спадна с 35%. Връщане към драхмата ще означава незабавно, че ще спадне с още най-малко 70%", казва Самарас, цитиран от БГНЕС.

"Кое общество, коя демокрация може да преживее това?", пита риторично премиерът.

Гърция навлезе в петата година на рецесия, а трябва да реализира 11.5 млрд. евро икономии чрез драстични бюджетни съкращения и структурни реформи. Андонис Самарас би искал да получи отлагане с две години, препращайки към 2016 г. връщането към равновесието на обществените разходи, предвидено за 2014 г.

Германия за момента отказва предоговаряне на плана за помощ и повтаря през последните няколко седмици, че ще няма да вземе никакво решение преди публикуването на доклада от "тройката" международни кредитори (ЕС-МВФ-ЕЦБ).

Този доклад за оценка на напредъка на реформите, предприети от Гърция, се очаква през септември.

Андонис Самарас ще се срещне с президента на еврозоната Жан-Клод Юнкер, преди да отпътува за Берлин за разговори с канцлерката Ангела Меркел и стигне до Париж в събота за среща с френския президент Франсоа Оланд.