Недвижимите имоти винаги са представлявали сериозен интерес за широката общественост заради заложеното в психиката на българина, че трябва да притежава имот на всяка цена.

Ето и няколко интересни факта за недвижимите имоти, събрани от Profit.bg:

- Най-евтиният тристаен апартамент сред 10-те най-големи града на страната откриваме в Пловдив при ниво от 15 000 евро, което прави само 167 евро за кв. м.

- Най-скъпият обявен за продажба имот (за българи) в България е в София и е мезонет с обявена продажна цена от 1.2 млн. евро.

- Най-скъпият имот в България, обявен за продажба, е къща във Варна с площ от 1 600 кв. м, но тя се предлага само в руски сайт за сумата от 11 млн. евро.

- Друга къща, отново в морската столица и предлагана пак на руснаци, е с обявена продажна цена от 8 млн. евро и е втория най-скъп имот в страната ни.

- Най-евтиният обявен за продажба апартамент откриваме в град Радомир, област Перник, това е едностаен апартамент с обявена продажна цена от 10 400 лв. или по 226 лв. за кв. м.

- Имот в Манхатън се изплаща с месечния наем за 20.8 години. За точно толкова време с наемите се изплаща и среден апартамент в София.

- Предвид на спада в цените на имотите, тристайните жилища са най-търсените в момента

- Най-скъпият апартамент, който се отдава под наем, е в София и става въпрос за мезонет с искан наем в размер на 3 500 евро. Макар това да изглежда прекалено високо, едно сравнение с Букурещ сочи, че там за най-луксозните апартаменти се иска близо два пъти по-висок наем, или 6 800 евро.

- Въпреки понижението в цените на имотите в страната ни, България е трета по ръст на цените на имотите в света за периода 2000-2010 г. със средно годишно повишение от 11.65%. Пред нас са само Украйна и Русия, съответно с 24.7 и 20.8%.

- Средната заплата в София купува 0.39 кв. м жилищна площ, което е около един път и половина повече, в сравнение с румънската столица

- И все пак жилищата в страната ни като цяло са недостъпни. При едно чисто финансово сравнение между покупката на имот и живот под наем при настоящите условия и цени покупката на жилище става финансово по-изгодна след 30 години.

- Спадът на имотите между пика през 2008 и нивата от 2011 г. в София възлиза на 39%, като столицата е лидер сред големите градове. Най-големи загуби са регистрирали закупилите имоти в "Овча купел", където средните цени са се понижили с 45.5%, а най-малки загуби инвестиралите в "Студентски град" – 27.2%.

- За периода 2008-2011 г. най-малко са се понижили цените на имотите в Ямбол с едва 12.3%.

- Ако решите да замените двустаен апартамент за тристаен, то сумата, която ще трябва да платите след тегления заем от 24 000 евро за двадесет години и при ГПР от 8.9% на кредита, е цели 46 800 евро, или това е цената на една стая повече (плюс балкон, мокро помещение и по-големи коридори).