Изпълнителният директор на международната екологична организация Greenpeace Куми Найду, заедно с още петима активисти, превзеха петролна платформа на руския енергиен гигант „Газпром” в Печорско море, като знак на протест срещу плановете на компанията да сондира Арктическия шелф за суровината.

Еколозите са обявили, че разполагат с провизии, за да издържат на платформата няколко дни, съобщи bTV.

Международните агенции съобщават, че в операцията са участвали активисти на организацията от САЩ, Канада, Германия и Финландия, които са се доближили до платформата „Приразломная” и са се качили на борда й с алпинистко оборудване.

Природозащитниците са мотивирали акцията си с остарелите планове за действие на „Газпром” в случай на петролен разлив или друга извънредна ситуация, което може да нанесе мащабни щети на екологичното равновесие в района на Северния полюс.

В изявление на изпълнителния директор на Greenpeace Куми Найду се казва, че активистите на организацията „действат от името на над половин милион души, присъединили се към глобалното движение за спасяване на Арктика”.

Според информацията, разпространена от „Газпром”, шестимата активисти на Greenpeace са „заели позиции върху структурата на платформата и са прекъснали работата й”. Руската компания твърди, че е поканила активистите на разговор, но те са отказали.