Много класации определят София като най-евтиния град за чужденци в Европейския съюз. Когато в класацията включим цяла Европа обаче, най-евтиният град за туристи е Киев- столицата на Украйна. Това показа проучване на туристическия портал Tripomatic.com., който изчисли колко време може да изкарате в различните европейски столици със 100 евро.

В исландската столица Рейкявик, най-скъпата в Европа, 100 евро няма да ви стигнат дори и за ден. За сметка на това в украинската столица те ще ви стигнат за четири дни и дори ще ви останат малко, след като с тях сте си платили хотела, храната и транспорта.

Това обаче не е голямо постижение спрямо най-евтиния град за туристи в света: в индийския Гоа можете да прекарате цяла 12-дневна ваканция само със 100 евро.

В Рейкявик за транспорт ще трябва да отделите поне 30 евро, а за главната забележителност Blue Lagoon - 35 евро. Най-евтино ще ви излезе храната – около 20 евро. Така че ако платите и хотел, сумата вече надраства 100 евро.

Вторият най-скъп град е Осло, в който със 100 евро можете да живеете ден. Най-скъпа тук е храната.

Малко повече от ден можете да прекарате със 100 евро във Венеция, в която впрочем разходите са най-балансирани. Около 20 евро струва хотелът, още толкова- за транспорт и храна, а с последните 18 евро можете да си вземете билет Venice museum pass.

От резултатите излиза, че един обяд в Осло струва колкото три дни пълноценно хранене в Гоа, а една разходка с гондола струва колкото 20 дни возене с транспорта в Киев.