Тези 14 града би трябвало да любими на почитателите на красивата архитектура, пише туристическото издание CondenastTraveler:

Маями, Флорида

Стил: арт деко

През 20-те и 30-те години архитекти са се постарали да превърнат в Маями в модерен луксозен град. Днес неговата историческа част може да се похвали с най-голямата колекция на арт деко архитектура в света.

Тел Авив, Израел

Стил: баухаус

Белият град в Тел Авив е защитен от ЮНЕСКО. В него има 4 000 сгради, построени през 30-те и 40-те. Германски архитекти, почитатели на школата Баухаус, са комбинирали модерния стил с функционалност, строейки сгради за еврейските имигранти от Европа.

Сиатъл, Вашингтон

Стил: съвременен американски

Движението American Arts & Crafts, което набра сили в началото на 20 век намери свой дом тук. Забележителни са районите Западен Сиатъл, Куин Ан дистрикт.

Чандигар, Индия

Модернизъм

През 1947 година премиерът Неру помолил швейцарски архитекти да помогнат със създаването на един красив модерен град.

Флоренция, Италия

Стил: Ренесансов

Флоренция е родно място на движението от 14-ти век.

Преобладават симетричните форми и куполите. Не пропускайте Базиликата Санта Мария Новела и катедралата Дуомо.

Барселона, Испания

Стил: art nouveau на Гауди

Антони Гауди искал да създаде нещо градско и уникално в любимия си град. Ла Саграда Фамилия е най-известното му творение.

Истанбул, Турция

Стил: византийски, отомански

Истанбул комбинира два стила на две големи империи, които са го владели. Не пропускайте джамията Света София – тя събира византийски купол, шарена мозайка, отомански минарета и ислямска калиграфия.

Кълъмбъс, Индиана

Стил: модернизъм и пост-модернизъм

Градът има население от 44 000 души, но в него има над 70 сгради, строени от известни архитекти, сред които Ееро Сааринен, Ричард Майер и др.

Дитмас Парк, Бруклин, Ню Йорк

Стил: викториански

Този район води посетителите си в друго измерение.

Дубай, ОАЕ

Стил: съвременен

В последните 10 години Дубай коренно промени своя лик.

Тук се намира най-високата сграда в света, единственият 7-звезден хотел в света, единственият архипелаг от изкуствени острови.

Маракеш, Мароко

Стил: марокански

За сградите на Мароко са характерни вътрешни градини, ислямски орнаменти и липса на прозорци на нивото на улицата. Екзотичният вид на града се допълва от джамии с минарета и мозайки.

Оксфорд, Англия

Стил: неоготик

Поетът Матю Арнолд веднъж нарекъл Оксфорд „градът на мечтаещите кули“.

Портланд, Орегон

Стил: зелен

В Портланд има най-голяма концентрация на екологични жилищни сгради в САЩ. В града също така има много паркове и е подходящ за каране на велосипед.

Мейсън Сити, Айова

Стил: повлиян от FRANK LLOYD WRIGHT'S PRAIRIE SCHOOL

За стила са характерни смели хоризонтални линии и естествена светлина. Домът на снимката е типичен за града – той е построен през 1908 година, съседите построили подобни и от тогава насам този дизайн се е разпространил в целия град.