Площадът е мястото в един град, където едно време са се събирали търговците, където се е обсъждала политиката и са се вземали важни решения.

Днес те са важно място най-вече за туристите.

Площад Таймс Скуеър в Ню Йорк е най-посещаваното място в света, стана ясно от туристическа класация наскоро.

В следващата класация ще видите най-красивите градски площади, според портала Yahoo Travel.

Пиаца Навона, Рим

Този площад има необичайна овална форма, защото това е мястото на древен стадион. Името „навона" е изменена от времето дума „агонес", която означава „лекоатлети".

В средата на площада се намира красивият фонтан на Бернини, който символизира четирите реки Нил, Ганг, Дунав и Рио Де Ла Плата.

Площад Конорд, Париж

Намира се близо до Шанз-Елизе и се състои от фонтани и статуи около египетски обелиск на 3 000 години - подарък от Египет на Франция от 1829 г.

Площадът е бил построен през 1763 г. и тогава е бил в самия край на града.

Той е толкова красив, че можем да забравим, че е мястото, на което са били екзекутирани хора, сред които и Луи 16-ти, Мария Антоанета, Робеспеир и др.

Савана, Джорджия

В Савана, Джорджия, е трудно да се избере само един площад. Градът има 24, които заслужават да влязат в класацията. Ако все пак трябва да изберем само един, това ще е Монтерей.

Пиаца Сан Марко, Венеция

Базиликата Сан Марко е голямата атракция на площада. Можете да пристигнете с лодка - така, както са правили едно време.

Червеният площад, Москва

Шарените куполи на Св. Василий са запазената марка на площада. Тук през вековете е било място за пазар, коронация на царе, военни паради, а в последно време - рок концерти.

Брюксел

След като площадът бил разрушен през 1695 г. при битка с французите, белгийците решили да ги изградят наново и този път още по-хубав. Ето резултатът!

Вашингтон Скуеър Парк, Ню Йорк

Преди 30 години това място е било сборен пункт на наркодилъри. От местната управа обаче са се постарали и днес това е едно от най-прочутите места в САЩ. Тук можете да слушате концерти на доста добри улични музиканти, да играете шах с местните майстори и да видите едни от най-старите гръцки къщи в САЩ.

Плаза Майор, Антигуа, Гватемала

Ароматът на кафе преобладава. Туристите се разхождат в карети, продават се традиционни облекла на маите, а катедрала Метрополитана от 15-ти век е основна атракция.

Площад Имам, Иран

Това е вторият най-голям площад в света, след Тянанмън в Пекин. Джамията е достойна конкуренция на Тадж Махал по величественост. За туристите работят безброй малки чайни и магазинчета.

Джаксън Скуеър, Ню Орлиънс

Носи името на Андрю Джаксън. Тук художници изнасят своите твори, които туристите разглеждат под звуците на джаз. Сградите са от 18-ти и 19-ти век, в това число Катедралата Сейнт Луис, Държавният музей на Луизиана, както и двете най-стари сгради с апартаменти в САЩ.

Шибуя, Токио

Не е традиционен площад - пълен е с автомобили. Надминава Таймс Скуеър по неонови светлини и видео екрани.

Старе Място, Краков, Полша

В последните 800 години на всеки час тромпетист свири на върха на Катедралата на площада. Освен нея тук е пълно с други исторически сгради.

Площада на стария град, Прага

Хармония от сгради в готическа, барокова и римска архитектура. В центъра е статуята на Ян Хус - религиозен реформатор, който е изгорен на клада заради вярванията си.

Зокало, Мексико

Впечатлява с катедралата, двореца и правителствените сгради. Това е един от най-големите площади в света - тук са се събирали стотици хиляди души по различни поводи - от политически протести до концерти.

Още любопитни новини във Facebook