Още от следващата година се очаква да има покачване на доходите, в това число и на пенсиите в цялата страна, съобщи в интервю за Нова телевизия социалният министър Тотю Младенов.

По-голямата заетост пък ще стане факт благодарение на европейските програми. С поне 7.6% ще бъдат увеличени пенсиите на всички възрастни хора, добави социалният министър. Колко обаче ще се увеличи максималният осигурителен праг, който заплащат трудещите се, все още не е ясно, тъй като „това е въпрос на дебати на експертно ниво”, заяви Младенов, цитиран от Дарик.

Минималната работна заплата от следващата година ще бъде увеличена с 20 лева и така ще достигне 310 лева. Тази тенденция вероятно ще се запази и през следващите години, заяви министърът. „Ако темповете на производителността на труда бъдат по-добри, тогава и увеличението на тази заплата ще бъде по-добро”, допълни той. Все още обаче остават 16-17% от българите, които живеят под прага на бедността, сподели Младенов.

От тук нататък следва мобилизация на усилия, хората, държавни институции и бизнес, „за да си направим държавата привлекателна за младите хора, а не те да ходят в чужбина”, заяви Младенов.

„Една от най-големите ценности на Европейския съюз е да може хората, включително и младите хора, да могат да учат, да живеят и да работят където поискат”. Така социалният министър обясни емигрирането на над 25 хил. младежи годишни вън от страната ни. Той добави, че през последните години министерството е активен посредник между български студенти в чужбина и големи международни компании, опериращи в България. Така ведомството се опитва да стимулира младежите да се завръщат в страната, където ще имат възможности за реализация.