Топлото време и четирите почивни дни за 6 септември предразполагат мнозина да се замислят за може би последната малка лятна ваканция. Това съвпада с опитите на туроператорите да привлекат максимален брой туристи в края на сезона с атрактивни оферти last minute, демек "в последната минута".До 25-30% стигат отстъпките за Съединението, коментира шефът на института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов,. Цитиран от „24 часа“.

3-дневните пакети излизат от 120 до 380 лв. в зависимост от категорията на хотела и включената храна и услуги. Много от хубавите стаи на първа линия в Златни пясъци и Слънчев бряг вече са запазени, но още могат да се намерят добри предложения.

Очакваме изключително активно пътуване покрай Съединението, над 250 000 души ще посетят море, планина, СПА и уелнес, къщи за гости, хижи, каза Драганов.

Непременно ще има и дълги опашки на граничните пунктове с Гърция. Прогнозите са, че на Егейско море ще изкарат празничните дни около 80 000 българи. Активно пътуване за почивка ще има и към Турция. Напоследък с огромни темпове растял броят на посещенията и в Сърбия.

По празниците първо свършват офертите за СПА, балнео и уелнес, показват данните на института за анализи и прогнози в туризма.

Те по принцип са по-скъпи и затова техните почитатели използват намалението, за да ги посетят. Поне 300 лв. искат туроператорите за СПА почивка с процедури в Сандански, Велинград или Хисаря.

Най-многобройни ще бъдат гостите в морските ни курорти. Цените на тризвездните хотели през септември са от 15 до 45 лв. за нощувка.

В къщите за гости в Кранево, Шабла, Китен, Приморско обаче може да се намери легло дори за 8-9 лв. Най-скъпи, но и с най-много екстри са офертите по системата ол инклузив. Например промоционалната цена на оферта тип last minute за Съединението в 4-звездния комплекс "Обзор бийч - Изгрев" е за 69 лв. на ден в стая с изглед към парка. Аналогично предложение за "Сол Луна бей ризорт" в Обзор е за 77 лв. в стая с изглед към парка и 84 лв. за изглед "странично море".

Малко по-евтино е в хотел "Сол Марина Палас" в Несебър - 53 лв. на ден с ол инклузив. На място обаче се доплащат по 10 лв. на ден за кола на паркинга.

За 6 септември офертата на хотел "Добруджа" в Албена е за 28 лв. на ден за легло в двойна стая без балкон и включени закуска и вечеря. Изискването, за да важи промоционалната цена, е да се отседне в хотела за поне 2 нощувки.

В комплекса "Дюни ройал резорт" пък очакват туристите за Съединението с отстъпки от 10 на сто от сегашните цени.

Топлото време по празниците ще е идеално не само за излежаване на плажа, но и за планински излети. Офертата за четиризвездния хотел "Рила" в Боровец е 66 лв. за пакет от 2 нощувки с включени закуски. При настаняване на база ол инклузив актив цената започва от 51 лв. при минимум 2 нощувки от 5 до 9 септември.

От 33 лв. на ден на човек пък са цените за хотел "Орловец" в Пампорово. При 3 и повече нощувки има и допълнителен бонус - безплатен пешеходен тур в Родопите с водач на 8 септември.

На почти идентични цени като у нас може да се почива за Съединението и в Гърция. За 230 лв. се предлага ваканция на остров Тасос с 3 нощувки. За петдневна екскурзия с три нощувки до Атина трябва да заделите 277 лв. За тези пари човек получава настаняване в тризвезден хотел и закуски. В цената е включен още транспорт, обиколка на Атина, екскурзия до о. Евия и застраховки. По-евтино е на Охридското езеро. Там 3 нощувки, транспорт и закуски излизат 180 лв.