Половината българи това лято няма да ходят на почивка. Оказва се, че са се сбъднали прогнозите на социолозите, че масово хората няма да могат да отделят пари за море.

По данни на Регионалната туристическа камара в Бургас през юли има 10% ръст на пристигналите на летище Сарафово чужди туристи, спрямо същия период на миналата година.

Спад има главно на ирландския пазар - малко над 40%. Около 54 на сто по-малко са били и израелските туристи заради атентата в Бургас, съобщи bTV.

Що се отнася до българските туристи е трудно да се дадат точни данни, защото тенденцията от последните години е те да организират почивката си сами, по интернет или на място, и да прескачат туроператорите.

Едно е сигурно - българинът почива по-кратко, пести повече, но е по-добър клиент от чужденеца.

Ако не са на вила, българите предпочитат малките хотели. „Идват през уикенда и за по-малко дни. Явно българите не могат да си позволят за повече дни. Има някои, които по няколко пъти идват”, споделя опита си София Даменлиева - собственик на семеен хотел.

Въпреки че повечето българи не разполагат с голям бюджет за почивка, когато са на море, се оказват по-разточителни от чужденците. Харчат повече за храна и забавления, докато чуждите гости наблягат на „ол инклузива” и супермаркетите.

„Като гостуват в хотела, те си поръчват и кафенце, и каквото да е, докато чужденците гледат да си купят от магазина и го внасят в хотела”, допълва Даменлиева.

По данни на бранша в последните години броят на българите, които могат да си позволят почивка у нас или в чужбина, остава непроменен.

„В общи линии около 2 милиона са максималната бройка българи, които почиват, пътуват и една голяма част все още предпочитат да излязат навън, отколкото да останат в българските курорти”, коментира Малина Стратиева от Регионалната туристическа камара – Бургас.

Цената все още остава определяща за избора на място за лятната ваканция. През най-отпускарския месец - август, практиката да си организираме сами почивката крие риск, тъй като по Южното Черноморие свободни места почти няма.