Лятната почивка не винаги е еднаква - гърците трябва да ходят при баба, американците нямат документи за пътуване в чужбина. А защо чехите изпращат полицаи в Хърватия? Това пише в свое проучване ДПА, цитирано от БТА

След като кризата удари и бюджетите за отпуски, баба на село отново е желана ваканционна дестинация, поне в Гърция. Въпреки че гърците имат 30 дни отпуск годишно, много хора в почти фалиралата държава не могат да си позволят големи пътувания. Местните плажове обаче винаги са на разположение. Тежкото икономическо положение в Европа променя някои ваканционни навици и много хора си остават у дома. Това обаче не важи за всички страни, а някои държави по света дори печелят от кризата, сочи проучване на ДПА в над 15 държави.

На лукс в Германия продължават да се наслаждават най-вече туристите от Швейцария. Според Германската туристическа централа швейцарците често наемат стаи в хотели с четири или пет звезди. Помага им силният швейцарски франк, който заедно със слабото евро предлага на швейцарците сравнително ниски цени. Сред чуждестранните дестинации от две години на мода е и Германия. По-младите швейцарци, когато не се наслаждават на родните красоти, се насочват и към Италия, Франция и САЩ.

За бразилците лятото започва едва в края на декември. След това обаче ги очакват 2000 плажа по 8000-километровото крайбрежие. Изгодните обменни курсове през последните години примамват все повече хора към САЩ и Европа. Желана цел е и атлантическият остров Фернандо де Нороня, разположен на около 400 километра от североизточния бряг на страната. Архипелагът, който вече не е слабо известно място, е защитена природна зона с кристални води и рай за гмуркачите и търсачите на спокойствие.

Въпреки обменните курсове много граждани на САЩ предпочитат да почиват в собствената си страна. Имат основателна причина - едва една трета от американските граждани имат валиден паспорт, според телевизия Си Ен Ен. Така че най-предпочитаната ваканционна цел е известният с тематичните си паркове град Орландо, Флорида, установява автомобилният клуб American Automobile Association след анализ на данните от над 53-те си милиона членове. На второ място е мексиканският Канкун, следван от Хонолулу на Хаваите. Едва след това се нареждат цели като Лондон и Рим, а Германия е извън челната десятка. Напоследък расте популярността на Китай.

Сред италианските отпускари 80 % предпочитат да останат в страната и да се радват на родните плажове, но това е свързано и с икономическото положение на Италия. Все пак от много години се наблюдава тенденция да се спестява от отпуски и да се остава у дома. Според хотелиерското сдружение Federalberghi едва 15 % планират пътуване в чужбина.

Чехите пък изпращат дори полицаите си към Хърватия, а чешките граждани щурмуват хърватското адриатическо крайбрежие. Във ваканционните бастиони Оми и Шибеник това лято осем чешки униформени ще помагат на хърватските си колеги. Според туристическия бранш въпреки кризата почти 50 % от чехите ще почиват в чужбина, само че за средно девет вместо десет дни. В самата Чехия пък в масов феномен се превръщат водните спортове - все по-често има оплаквания от тълпите по езера и реки.

Дания има крайбрежна ивица от близо 7000 километра. Съответно любимото място за лятна почивка на датчаните е до водата и е направено от дърво - ваканционните вили. Независимо дали собствени, наети от приятели или в конкуренция с германските летовници за най-хубавите местенца по брега на Северно море. Когато пък вали твърде дълго и стане неприятно студено, от малката страна с 5,5 милиона жители се разлива вълна от резервации в последната минута. Обикновено датчаните се насочват най-вече към Испания и Франция. "Германия обаче също е приказна дестинация", казва Карлос Виларо Ласен от Съюза на туристическите бюра.

В България, най-бедната страна в Европейския съюз, хората имат "щедри" отпуски - през 2012 година освен полагащите се по закон 22 официални празнични дни хората са имали и поне по 20 дни отпуска. От май до края на септември цари време на ваканциите с множество "дълги уикенди". Тук местните почиващи се насочват към международно известни курорти на Черно море като Златни пясъци и Слънчев бряг. Планинарите и природолюбителите пък предпочитат лятото в зимните курорти Боровец, Банско и Пампорово.

Югоизточна Азия не може да се похвали със щедри отпуски. Самата дума "отпуск" е чуждестранна. Само около празници като Водния празник, китайската Нова година, Празника на светлината или в края на свещения месец на пости Рамазан хората могат да си вземат почивни дни и да посетят роднините.

Французите разполагат с близо два месеца лeтен отпуск накуп, но въпреки това не гледат надалеч. Отново за мнозина собствената страна е ваканционна цел Номер едно. Защото е по-изгодно, а понякога - и защото чуждите езици са проблем. Силно търсене има за почивки на Лазурния бряг, а който предпочита уюта, се оттегля във вила в провинцията. Извън страната най-предпочитаните цели са Великобритания и САЩ, най-вече Ню Йорк.

В Аржентина най-много почиващи се устремяват към Мар дел Плата на крайбрежието на Атлантическия океан, където през лятото (през януари и февруари) броят на жителите скача от 620 000 до 1,5 милиона души. Много семейства наемат апартамент или къща на брега за две до четири седмици. За синдикалните членове има и специални оферти - много обединения предлагат на членовете си изгодни престои в собствени или наети хотели в Мар дел Плата и други курорти. Близо един милион души годишно правят кратко посещение на водопадите Игуасу.

Португалците се разполагат удобно по балконите. В Португалия множество малки ваканционни дестинации усещат кризата, тъй като хората все повече предпочитат да си останат вкъщи, въпреки че двата най-големи града - Лисабон и Порту - са близо до брега. Който има пълен портфейл, според данни на туристическите съюзи, се насочва към Бразилия или към европейски столици като Лондон и Париж.

Австрийците също предпочитат родната си страна: топ-дестинации са езерата в Кернтен, Залцкамергут и Тирол. Там хората плуват, обикалят из планините и все по-често се катерят. Когато пътуват в чужбина, австрийците предпочитат по-близки страни като Хърватия и Италия. Сред по-далечните предпочитани са Гърция и Турция, където ваканционната програма е посветена най-вече на плажа.

За гермаците любима ваканционна цел е Испания, която се радва на силен интерес и от собствените си граждани. Предпочитани курорти са Лорет де Мар на Коста Брава, Оревиеха и Бенидорм на Коста Бланка, Марбейя и Торемолинос на Коста дел Сол, както и Балеарските острови с Майорка и Ибиса, но и Канарските острови. С 22 неработни дни 14 официални празника свободното време на испанците е колкото на германците.

Южна Африка предлага 21 дни отпуск, който най-често трябва да се вземе наведнъж. Според ново изследване повече южноафриканци остават в страната, което не е изненадващо при красивите й плажове и национални паркове. Почти 50 % от всички отпуски се вземат през декември - първият истински летен месец.

В Полша училищата са затворени през целите юли и август, в някои дни изглеждат опустели и търговските и административни райони. Традиционни отпускарски цели са Балтийско море и Мазурските езера, а летните столици на Полша са Сопот и Миколайки. Традиционният отпуск с риболов и събиране на гъби в мазурските гори обаче вече не е достатъчна за хората с по-високи доходи, които все по-често обикалят ваканционните кътчета по Средиземно море.