Лятото е в разгара си от следващата седмица. Втората половина на юли и първата на август обикновено са най-скъпите за ваканция по нашето Черноморие.

Тази година обаче се появяват и изключително изгодни оферти в последната минута. Има хотели, които са свалили цените си дори наполовина спрямо офертите за предварителни резервации, показа проверка на в. "24 часа".

"Такива намаления се очакваха, особено от хотелите, които не успяха да напълнят предварително предвидените контингенти", коментира собственик.

Реално почивката на море може да излезе дори по-евтина от тази на планина, ако туристът е изчакал достатъчно добра оферта.

Разликата между цените на нискокатегорийните семейни хотели по Черноморието и в планинските курорти е в пъти в полза на морските.

Семейната почивка на планина може да излезе по-скъпа от морската. Например нощувка в семеен хотел в курортите на север от Варна струва 14 лв., ако сте настанени в двойна стая, или 17 лв., ако сте избрали апартамент с климатик и хладилник.

В същото време семеен хотел край язовир "Батак" е обявил цена от 40-45 лв. на нощувка, и то, ако туристите останат повече от 3 дни.

Близки до цените на семейните хотели по морето поддържат обаче луксозните планински места за настаняване. Четиризвезден хотел в Банско продава нощувките през юли и август за 20 лв.

В тази оферта обаче не са добавени никакви други услуги. Ако ползвате ресторанта на хотела, само цената на трите хранения е два пъти по-голяма от тази за спането.

52 лв. на нощ пък е планинският ол инклузив в четиризвезден хотел в Боровец. Офертата обаче е валидна, само ако туристите останат в хотела поне за уикенда.

55 лв. иска в същото време сравним хотел в Поморие през последната седмица на юли. Стандартните цени на този хотел на предварително записване бяха по 88 лв. на нощувка.

Уловката тук обаче е, че ласт минит офертата важи само при директна резервация в хотела, но не и ако стаите бъдат запазени през туроператор или туристическа агенция.

Доста хотели имат цени за директна продажба на клиенти, т.нар. оферта на място, които са по-изгодни от тези през туристическите посредници. Това е практика от години при предложенията в последната минута и най-добрата цена в разгара на сезона се получава, когато вече сте пристигнали в курорта.

Лошото на този вариант е, че не е подходящ за хора с малки деца, защото туристите до последно нямат яснота дали в избрания от тях хотел ще има свободни легла.

През тази година хотелиерите дават отстъпки като при оферта на място, дори и при предварителна резервация в последния момент. Изискването е обаче да преведете цялата сума за почивката по сметката на хотела за не повече от два дни, след като сте направили резервацията.

Например луксозен хотел по Южното Черноморие, който има оферта в последната минута от 66 лв. на нощ, която важи до края на август, дава допълнителни 10% отстъпка при бързо превеждане на дължимата за почивката сума.

При ползване на ултра ол инклузив може и да си спестите харчовете за чадър и шезлонг на плажа.

Дори скъпите черноморски хотели очевидно са съобразили офертите си за последни записвания с тазгодишния бюджет на българските туристи. Според обявено тази седмица изследване на НЦИОМ българинът заделя между 200 и 500 лв. на човек за лятна почивка.

Тези пари са напълно достатъчни, защото масовите предложения от по-нискокатегорийните хотели са в рамките на 20-40 лв. на нощ, като често в офертите има и включено някакъв вид изхранване.

Срещу 50 лв. пък може да се почива на Албена при т.нар. супер ол инклузив, в който са включени, освен храната и вносен алкохол, шезлонги и чадър на плажа, както и ресторант, който обслужва на пясъчната ивица.

Около 200 лв. за седмица пък е пакетната цена за едни от най-оборотните за млади хора хотели в Слънчев бряг, които са разположени в близост до дискотеките на Какао бийч. Разликите между предложенията на различните хотели в този район са с по десетина лева.

Срещу 370 лв. пък може да се осигури почивката за седмица на един член на семейството в четиризвезден морски хотел със СПА център. Значителни намаления има и за луксозните хотели на Златни пясъци, както и другите курорти на север от Варна.